fallback

Нови инвестиционни възможности на пазарите на имоти в Европа през 2010 г.

Какво се очаква на основните сегменти на пазара тази година?

15:32 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на жилищни имоти в Европа предлага множество изгодни инвестиционни възможности в момента, смятат от консултантската компания за имоти Invesco.

От компанията очертават няколко основни характеристики на пазарната ситуация на континента към момента.

Прогнозните нива на доходност на много пазари в Европа са все още над своята дългосрочна средна стойност, което показва, че на пазара може да се получи добра стойност за пари.

Великобритания, Франция и Испания все още изглеждат атрактивни в ценово отношение на база капиталова стойност на кв. м, докато по-голямата част от останалите пазари са близо до своята справедлива стойност.

Френският наемен пазар вероятно ще се възстанови най-бързо от цяла Европа.

Ценовите нива изглеждат приемливи в Испания и Централна Европа, въпреки повишената оценка за риска на тези пазари (напр. наемни спадове и недостатъчна прозрачност).

Прогнозите показват, че пазарът в Германия остава стабилен с по-големи възможности за покупка на качествени имоти.

Признаци за възстановяване има и на най-големите и най-ликвидни пазари в Източна Европа въпреки сравнително ограниченото предлагане.

С понижението на експозицията към пазара на имоти от страна на банките вероятно броят на активите в затруднено положение, които предлагат подходящи инвестиционни възможности, ще бъде значително по-висок през 2010 г. в сравнение с 2009 г.

Наемен пазар

Въпреки че търсенето на всички сегменти на пазара на имоти се очаква да остане ограничено вследствие на продължаващата икономическа слабост, наемните понижения ще бъдат с много по-малък мащаб и обсег в сравнение с миналата година, смятат от компанията.

Безработицата се очаква да достигне своя връх през 2010 г. и след като бизнесът започне да наема отново през втората част от годината се очаква да започнат да се забелязват някои признаци на подобрен фундамент.

Наемите на повечето от големите пазари се очаква да се стабилизират тази година, тъй като наемателите ще се стремят да се възползват от ниските наеми, като сключват изгодни споразумения.

Най-стабилни ще бъдат наемите на най-качествените логистични площи, където спекулативните проекти са много малко. Търговският сегмент ще отчете най-бавно възстановяване предвид структурните предизвикателства пред търговците в краткосрочен до средносрочен план.

Офис пазарите, които традиционно са най-циклични, се очаква да отчетат най-голям ръст, като някои пазари като Лондон и Париж вероятно ще започнат да се възстановяват още през тази година.

След 2010 г. има добри изгледи за наемен ръст, след като икономиките се върнат към ръст. На много пазари вероятно ще има недостиг на площи, предвид липсата на нови продукти през последните две години, като тези ограничения в предлагането ще доведат до възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 29.01.10 г.
fallback