fallback

Цените на жилищата на Острова със силен старт на новата година

Жилищните имоти във Великобритания са с 8,6% по-скъпи спрямо януари 2009, сочат данните на Nationwide

09:49 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата година започна обнадеждаващо за пазара на недвижимо имущество във Великобритания. Освен че се повишиха за девети пореден месец през януари, цените на жилищата в страната вече се намират с 8,6 на сто над нивата си от началото на 2009 г. Това показаха последните данни на един от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания Nationwide Building Society.

Икономистите на Nationwide изчисляват индекс на цените на жилищата в страната на база на сключените сделки. Той се е повишил с 1,2% на месечна база през януари, като средната цена на пазара на имоти е стигнала 163 481 лири. Това е най-високото ниво от средата на 2008, малко преди фалитът на щатската инвестиционна банка Lehman Brothers да замрази световните кредитни пазари.

През декември цените на жилищата се повишиха с 0,5% на месечна и с 5,9% на годишна база.

През трите месеца до края на януари имотите във Великобритания са поскъпнали с 2,1%. За сравнение в рамките на трите месеца до декември техните цени нараснаха малко повече със средно 2,3%. Промяната в цените на имотите на тримесечна база показва по-ясно тенденциите на пазара на имоти в страната.

Икономистите на Nationwide очакват годишната инфлация на пазара на имоти да стане двуцифрена през февруари и да се движи на територията на двуцифрените нива през следващите месеци. Това не се е случвало от май 2007 г.

Към 9:45 ч. българско време британската лира поевтинява с 0,1% спрямо щатския долар, като валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,6118 долара. През последните 12 месеца лирата е поскъпнала с повече от 17% спрямо долара и с 9% спрямо еврото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 08.09.22 г.
fallback