fallback

Вторичен балон грози пазара на бизнес имоти

Интересът към качествени активи в момента крие риск от прекомерно покачване на цените им

09:41 | 29.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Интересът от страна на инвеститорите към пазара на бизнес имоти крие риск от формирането на вторичен, „ехо-балон“ в цените на имотите, предупреждава Джак Гордън, глобален стратег в компанията LaSalle Investment Management.

„Капиталовите пазари в някои региони вече очакват икономически ръст, значително преди на хоризонта да има каквото и да било възстановяване в наемните приходи“, коментира той.

„Понижението на задълженията и ценовата корекция протекоха с брутално бързи темпове през 2009 г., особено в сегмента на публичните компании за имоти. Бързото възстановяване на акциите в сектора на имоти е доказателство, че паническите продажби миналата година наистина доведоха до възможности за добри сделки.“

Той добавя обаче, че продавачите на проблемни активи бяха по-рядко явление в сектора на частния капитал и интересът към по-стабилните активи в момента води до покачване на техните цени.

Гордън казва, че секторът на имотите, за който наличието на капитал е от съществено значение, е зависим от най-различни източници на финансиране, пише FT.

„Изобилието от евтини кредити доведе до неустойчиво високи цени на активите и стимулира презастрояването. Прекалено недостатъчните кредити водят до фалити и понижени инвестиции в сгради.“

Според него през изминалите четири години кредитният ресурс на пазара на имоти премина от една крайност в друга.

„Настоящата рестриктивна кредитна среда за сектора на недвижими имоти би трябвало да застрахова срещу поредния имотен балон - но само засега.“

Гордън обяснява, че инвеститорите, целящи висока доходност, претърсват пазара за по-добри спредове, което увеличава риска от следващ балон.

„Опасността е, че се пренебрегват слабите фундаменти.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 05.09.22 г.
fallback