fallback

Шеф на Фед: Банките все още не отпускат кредити

На фона на повишаваща се финансова стабилност качеството на банковите активи се влошава, предупреждава Джон Грийнлий

10:14 | 28.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки подобряването на финансовата стабилност в САЩ банките все още не са започнали да отпускат кредити, а качеството на активите им продължава да се влошава. Това влошаване се дължи на продължаващите проблеми на ипотечния пазар и крие сериозни рискове за здравето на банките.

Такова е мнението на Джон Грийнлий, който е член на комисията за банков надзор и регулации към Федералния резерв на САЩ, предава CNBC.

“Достъпът до кредити остава труден, особено за домакинствата и дребния бизнес, който зависи значително от банковото финансиране“, посочва Грийнлий.

„Качеството на кредитите в портфейлите на банките се влошава по отношение на много типове активи, като пониженото качество се дължи основно на слабостите на жилищния пазар, които дават отражение върху ипотечните кредити и заемите за строителство“, смята специалистът.

По време на изказване в Атланта, Грийнли защити ролята на Фед за управлението на икономическата криза през последните две години. Категоричната позиция на специалиста е, че централната банка ще продължи да притиска банките да започнат да отпускат кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 07.09.22 г.
fallback