fallback

Покупките на нови жилища в САЩ паднаха до 9-месечно дъно

Броят на обявените за продан нови жилища отново отбеляза рекордно ниска стойност за последните четири десетилетия

17:31 | 27.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на нови жилища в САЩ изненадващо намаляха през декември, като паднаха до най-ниското си ниво за последните девет месеца. Броят им се понижава със 7,6% спрямо ноември до 342 хил. единици на годишна база, което е най-ниското ниво от март 2009 година досега.

Това е вторият пореден остър месечен спад на продажбите на нови жилища, които са важен ориентир за състоянието на икономиката на САЩ. Склонността на домакинствата да правят подобни големи покупки и инвестиции е показателна за доверието на потребителите в икономиката и за очакванията им за техните доходи в бъдеще.

Освен това продажбите на жилища водят до оживление в редица сектори на икономиката, в това число в производството на обзавеждане и оборудване за дома, ипотечното кредитиране на банките и дейността на агенциите за недвижими имоти.

Силният спад на продажбите на нови жилища през ноември и декември може да се обясни с очакваното от потребителите изтичане на програмата за подпомагане на купувачите на първи имот с 8 000 долара данъчен кредит. Тя трябваше да приключи до края на ноември, но американското правителство реши да удължи нейния срок до 31 март 2010 г.

Икономистите очакваха продажбите на нови жилища в САЩ да се увеличат до 372 хил. единици спрямо първоначално обявените за ноември 355 хил. единици.

Продажбите на нови еднофамилни къщи и апартаменти в САЩ за цялата 2009 година са намалели с общо 23% спрямо 2008 г. до 374 хил. единици на годишна база. Това е най-ниската годишна стойност, откакто Бюрото за статистически преброявания започва да води статистиката през 1963 г.

Средната продажна цена на ново жилище възлиза на 221 300 долара през декември и е с 3,6 процента по-ниска спрямо същия месец на миналата година. Броят на новите жилища, обявени за продан, пада до 231 хил., което е нова рекордно ниска стойност за последните четири десетилетия.

При сегашната активност на купувачите ще отнеме 8,1 месеца, за да бъдат продадени всички тези имоти.

Към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4045 долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът поевтинява с 0,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:51 | 22.08.22 г.
fallback