fallback

С 6% са паднали жилищните цени в гръцката област Атика през 2009

Най-големият спад е отчетен при новопостроените жилища в град Пирея

10:49 | 27.01.10 г.

Цените на жилищните имоти в гръцката област Атика са паднали с 6% на годишна база през 2009 г., като най-големият спад е отчетен при новопостроените жилища в град Пирея, сочат данни на местната агенция за имоти Aspis Real Estate, цитирани от Kathimerini.

Цените на новопостроените имоти в Пирея са се понижили с 6,8% спрямо предходната година, следвани от спадове от 5,3% и 5,2% в западните и южните предградия на Атина съответно.

Най-малкото понижение е регистрирано в северната част на гръцката столица, където цените бележат спад от 3,7 на сто на годишна база.

„Не се наблюдават внезапни ценови понижения на жилищния пазар в Атика, като цените продължават да падат умерено – тенденция, започнала в средата на 2007 и набрала скорост през 2008 и 2009”, коментира управляващият директор на агенцията Даниил Псомиадис.

По данни на централната банка на страната продажните цени на апартаментите в Гърция са се понижили през първите девет месеца на годината с 3,8% на годишна база, като при по-старите имоти се наблюдава по-рязка ценова корекция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:07 | 03.09.22 г.
fallback