fallback

Олимпийските игри без влияние върху цените на имотите

Безспорен е обаче положителният ефект за заетостта в строителството преди игрите

08:08 | 27.01.10 г.

В градовете, спечелили домакинство на Олимпийски игри, не се отчита нито бум, нито срив на цените на недвижимите имоти, но се наблюдава увеличение на заетостта в строителството, сочи проучване на канадски учени, цитирано от United Press International.

Проучването анализира цените на жилищата и заетостта в строителството в годините преди и след провеждането на Олимпийски игри в градове в Австралия, Канада и САЩ.

„Не откриваме подкрепа на твърдението, че Олимпиадите носят ползи за пазара, нито на това, че след игрите настъпва известен срив”, посочва водещият автор на проучването Цур Съмървил, професор в сектора на недвижимите имоти в Университета на Британска Колумбия.

„Резултатите сочат, че докато заетостта в строителството рязко нараства в периода преди игрите, цените на жилищата са такива, каквито биха били и без Олимпийски игри.”

Проучването, за чиято методология не са предоставени подробности, обхваща Атланта, Лос Анджелис и Сидни, където са проведени летни олимпийски игри и Калгари, Алберта, Солт Лейк Сити и Ванкувър, където са проведени зимни игри.

Тази година предстоят зимни олимпийски игри във Ванкувър, а следващите Олимпиади са планирани за 2012 г. в Лондон и 2014 г. в Сочи.

Още по темата:

Какво се случва с олимпийските селища, след като свършат игрите?  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
fallback