fallback

„Избирателна стабилност“ на пазара на имоти в Дубай

Пазарът на офиси ще става все по-благоприятен за наемителите, а цените на жилищата се стабилизират и дори отчитат ръст на някои места

10:53 | 25.01.10 г.

През 2010 г. на пазара на офиси и жилища в Дубай ще се наблюдава „избирателна стабилност“, като условията ще стават по-благоприятни за наемателите, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle Mena.

„Наемателят става крайният победител, тъй като офис пазарът преминава през значителна корекция с повече празни площи и по-евтини наеми. Този сценарий е положителен за бизнеса, защото предлага много възможности за експанзия и релокация, а Дубай става по-конкурентна офис локация на местно и регионално ниво“, коментира Блеър Хекъл, управляващ директор на компанията, цитиран от местното издание Emirates Business.

Наемите на офис площи в Дубай са паднали с 15% през четвъртото тримесечие на 2009 г. спрямо третото, което е признак за забавяне на спада, посочват в доклада от международната компания.

„Атрактивни сделки може да се намерят навсякъде на най-добрите и на периферните локации в града, след като наемите и цените се колебаят около нива отпреди 2007 г. Средните годишни нива за наем на офис клас А паднаха до около 220 дирхама на кв. фут (около 646 долара на кв. м)“, допълва той.

Наемите са паднали средно с 44% през четвъртото тримесечие на годишна база.

„Нивата на незаетост са около 33% и се очаква да се увеличават през следващата година. Нивото на незаетост в централните бизнес райони през четвъртото тримесечие на 2009 обаче е много по-ниско – около 10%", посочват от JLL.

В жилищния сегмент цените изглежда се стабилизират и дори отчитат ръст на избрани места в Дубай. Средната цена на кв. фут през последното тримесечие на 2009 е около 882 дирхама (около 2583 долара/кв. м), с 2% по-малко спрямо средната цена през третото тримесечие.

Наемите на апартаменти са се понижили с 39% на годишна база, но бележат увеличение от 3% спрямо предходното тримесечие.

Въпреки стабилизацията на цени и обем сделки жилищният пазар в Дубай ще преживее период на свръхпредлагане и цените не се очаква да се възстановят напълно преди 2011 г. най-рано, пише още в доклада.

Около 17 хил. единици са били завършени през 2009, с което общата жилищна наличност достига около 273 хил. От компанията очакват през тази година да бъдат завършени 24 хил. единици, следвани от 25 хил. през 2011, при което общата наличност ще се повиши до 322 хил. до края на 2011 г.

Офертните цени са паднали с 38% през четвъртото тримесечие на годишна база, докато спадът на постигнатите цени при сключени сделки е 33% за същия период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:09 | 25.08.22 г.
fallback