fallback

Очакват още 10% спад на цените на жилищата, основно през първото полугодие

Към края на юни се очаква стабилизиране на цените, но за пълно възстановяване може да се говори в близките 12-18 месеца

13:04 | 20.01.10 г.

Очаква се допълнителен спад на цените на жилищните имоти в страната тази година, но той ще бъде по-умерен – около 10%, като основната част от понижението ще бъде концентрирана в първото полугодие. Такава е прогнозата на консултантската компания Colliers International, направена пред журналисти днес от изпълнителния й директор за България Атанас Гаров. Прогнозата е в синхрон с вече изказани очаквания и на други представители на пазара.

В края на първото полугодие се очаква стабилизиране на цените, но за пълно възстановяване на пазара може да се говори в близките 12-18 месеца, прогнозират още от Colliers.

За тази година консултантите очакват също повишено търсене, мотивирано от демографски нужди на купувачите, като основни фактори ще бъдат по-добрите оферти на пазара и по-ниските ценови нива.

През второто полугодие на изминалата 2009 г. средните офертни цени на жилищата в престижни и бързо развиващи се квартали в столицата (тема на доклад, представен днес) продължиха да бележат спад, като на годишна база той достигна средно 20%.

Има осезаеми разлики между кварталите, без да може да се отдели определен район, който да е останал незасегнат от пазарните условия. Единствено цените в Докторска градина са останали на нива, по-високи от тези през 2007 г., но цената се базира на много малко оферти с голяма вариация в офертните цени за квадратен метър.

В Лозенец спадът на офертните цени на жилищата през второто полугодие е 19%, в Изток и Иван Вазов - 23-24%, в Гео Милев и Слатина - 19-22%, в Бояна – 19-20%, посочи още Татяна Емилова, мениджър отдел „Жилищни имоти” в компанията.

През второто полугодие на изминалата година ипотечните кредити най-често покриваха 60-70% от оценъчната цена на имота, сочат още данните на компанията. При някои проекти, отличаващи се с високо качество, добра репутация и финансова стабилност на предприемача, банките отпускаха финансиране в размер до 80%.

След почти пълното затишие в началото на 2009 г. през август-септември търсенето започна да се активизира благодарение на по-лесния достъп до ипотечно финансиране, лекия спад на лихвените проценти и на по-ниските ценови нива. Плащането с пари в брой продължава да бъде широко разпространено при покупката на жилище.

Като цяло купувачите разполагат с по-ограничени бюджети и не са склонни да ги увеличават. Това води до две основни тенденции. Купувачите, които преди търсеха жилище с една спалня, вече предпочитат по-голямо жилище с две спални. Други, които не можеха да си позволят покупката на жилище, в момента активно търсят по-малки апартаменти с една спалня.

По-голямата част от търсенето е концентрирано върху имоти с ценови равнища под 1000 евро/кв.м за напълно завършени жилища. Рядко се наблюдават сделки с имоти, преди да бъдат завършени.

Пазарът на имоти с цел инвестиция беше сведен до нула през втората половина на годината, допълват от компанията.

В София наемните нива в престижните са паднали на годишна база средно с 25%, като квартали като Иван Вазов и Изток са дори малко по-засегнати. Там наемните нива паднаха със средно 2 евро/кв.м/месец през 2009 г., достигайки среден наем малко над 5 евро/кв.м/месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 29.08.22 г.
fallback