fallback

Накъде ще поемат парите на чуждестранните инвеститори в имоти тази година?

САЩ остават предпочитана инвестиционна възможност, следвани от Великобритания и Китай

11:58 | 19.01.10 г.

САЩ остават предпочитана инвестиционна възможност за чуждестранните инвеститори в недвижими имоти тази година, сочат резултатите от 18-то годишно проучване сред членовете на Асоциацията на чуждестранните инвеститори в имоти (AFIRE).

Проучването е реализирано през четвъртото тримесечие на 2009 г. сред членовете на асоциацията. Респондентите притежават имоти по цял свят на стойност над 842 млрд. долара, включително за 304 млрд. в САЩ.

Общо 51% от тях посочват САЩ като най-добра възможност за повишаване на стойността на имотите спрямо 37% през 2008, 26% през 2007 и 23% през 2006. За последно респондентите са били толкова оптимистично настроени за пазара в Щатите през 2003 г., когато делът също е бил 51%.

Две трети от анкетираните планират да увеличат инвестициите си в САЩ през 2010 г. в сравнение с 2009 г.

На второ място се нарежда Великобритания, която привлича 30% от гласовете на анкетираните, а на трето е Китай с 10%.

Най-предпочитани в САЩ Сред градовете в САЩ, представляващи най-добри инвестиционни възможности, участниците в проучването категорично отличават Вашингтон и Ню Йорк, които са значително по-напред от третия град в предпочитанията – Сан Франциско. Тази година Бостън напредва значително до четвъртото място, а Лос Анджелис отстъпва с една позиция до петото.

Както и миналата година респондентите изразяват силен интерес в многофамилните жилищни сгради като предпочитан тип имоти, следван от офиси, индустриални площи, търговски площи и хотели.

Глобални тенденции В глобален мащаб три града се очертават като ясни цели за парите на инвеститорите – на първо място Лондон, изпреварвайки значително Вашингтон и Ню Йорк на второ и трето съответно. Париж и Токио са доста по-назад на четвърта и пета позиция.

Миналата година Лондон е бил на второ място, следвайки Вашингтон отблизо, а на трето - Ню Йорк.

САЩ остават също и страната, избрана като “най-стабилна и сигурна инвестиционна среда на пазара на имоти“, въпреки че предимството й намалява – Щатите привличат 44% от гласовете по този показател, Германия – 21%, а Канада – 14%.

Петте топ развиващи се пазара са Китай, Бразилия, Индия, Мексико и Турция, сочат още данните от проучването. Бразилия и Индия, които бяха на първо и второ място сред развиващите се пазари миналата година, получават само по половината от гласовете, които Китай привлича. Освен това инвеститорите разкриват намерения да инвестират почти целия си капитал, предназначен за развиващи се пазари, в Китай.

„Зеленото“ става все по-важно Все по-голям брой респонденти казват, че „зелените“ характеристики влияят на решението им за покупка на имот. Тази година 14% от тях посочват, че зелените характеристики влияят на решението им „значително“, а за 70% влияят „до известна степен“. През 2009 г. тези дялове са били 12% и 60% съответно.

Тази година 17% казват, че зелените характеристики не оказват никакво влияние спрямо 28% през 2009.

Създадена през 1988 г., асоциацията към момента има близо 200 членове от 21 държави и е базирана във Вашингтон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
fallback