fallback

И китайските свръхбогаташи се насочиха към лондонски жилища

Милиардер от Хонконг даде 33 млн. паунда за имение в Белгрейвия, повеждайки редиците на китайските инвеститори в жилища в Лондон

16:53 | 18.01.10 г.

Китайските богаташи също погледнаха към Лондон. Милиардер от Хонконг се нареди сред руските олигарси и индийски и арабски предприемачи, като закупи един от най-скъпите жилищни имоти в британската столица, съобщи Times.

Джоузеф Лау, чието състояние се оценява на 2,5 млрд. паунда, е дал 33 млн. паунда за шестетажно имение в лондонския квартал Белгрейвия. Къщата разполага със собствен киносалон, плувен басейн, фитнес зала и помещения за обслужващ персонал.

Лау, председател на строителната компания Chinese Estates Holdings, може би повежда редица от китайски свръхбогати купувачи на имоти в най-престижните лондонски квартали, коментира изданието. Макар и имението да е закупено чрез офшорна компания, се предвижда да бъде ползвано от милиардера за лични цели.

Благодарение на бурния ръст на китайската икономика най-богатите от страната разполагат с достатъчно средства, за да се впуснат в лов на имоти на най-скъпите места по света.

„За първи път виждаме китайци от континента да търсят инвестиции в жилищния сегмент“, казва Джонатън Хюлет, шеф на жилищния отдел за Лондон в местната агенция за имоти Savills. “Наскоро имахме четири-пет продажби (на имоти за над 2 млн. паунда).”

Според доклад на Merrill Lynch и Capgemini от миналата година броят на милионерите в долари в Китай надхвърли този във Великобритания за първи път през 2008 г. Повече милионери има само в САЩ, Германия и Япония.

“Напливът на китайски пари (в Европа) е основно на пазара в Лондон”, казва Аарон Симпсън, основател на Quintessentially, компания за различни луксозни услуги. Той посочва, че трима клиенти от континентален Китай са търсили имоти в Лондон с бюджети от 8 млн. до 17 млн. паунда.

57-годишният Лау натрупва богатството си през 90-те години на миналия век, като е един от най-спорните инвеститори, режисирали враждебни придобивания в Хонконг. Твърди се, че притежава една от най-добрите колекции от вино, като инвестира много и в изкуство.

Досегашният собственик на новия дом на Лау е Вивиан Имерман, инвеститор от Южна Африка със състояние за 375 млн. паунда. Той е купил имота през декември 2005 г. за 9,5 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 12.09.22 г.
fallback