fallback

Собственици на слънчеви централи искат да строят върху земеделски земи

При смяна на предназначението на земи от 3-та и 4-та категория може да се плащат високи такси проекти с ВЕИ върху тях, смятат от бранша

10:14 | 18.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Да не се забранява строителството на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) върху земеделски земи от 3-та и 4-та категория, а забраната да е само за 1-ва и 2-ра категория, предлагат от Българската фотоволтаична асоциация в отворено писмо до Министерството на икономиката и енергетиката и Министерството на земеделието.

Според асоциацията, би могло при евентуална смяна на предназначението на земи от 3-та и 4-та категория, които са земеделски и обработваеми, да се плащат високи такси от желаещите да реализират на тези площи проекти с ВЕИ.

Миналата седмица министърът на околната среда и водите Нона Караджова заяви, че министерството спира до юли приема за нови заявки за строителство на съоръжения с ВЕИ, като междувременно екоминистерството и Министерството на икономиката и енергетиката ще изготвят Национален план за развитието на ВЕИ и нови правила за прием и оценка на проектите.

Ще бъде определено и върху кои категории земи ще могат да бъдат разполагани мощности с ВЕИ. В тази връзка земеделското министерство веднага обяви, че ще поиска пълна забрана на строителството на проекти с ВЕИ върху земеделски земи от 1-ва до 4-та категория.

Аргументите за посочената забрана са, че земеделската земя, особено плодородната, е един от най-важните природни ресурси, който е ограничен и трябва да се опазва, както правят и другите европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 09.09.22 г.
fallback