fallback

Стабилизация на цените на имотите в Дубай в края на 2009 г.

През четвъртото тримесечие не се наблюдава спад на цените на апартаменти и вили в завършени проекти в емирството

16:26 | 15.01.10 г.

Цените на апартаментите и вилите в завършени проекти в Дубай като цяло са се стабилизирали през четвъртото тримесечие на 2009 г., като не е отбелязан спад спрямо третото тримесечие, сочи последният доклад на най-голямата компания за услуги в сектора на имотите в ОАЕ Asteco, цитиран от местния вестник Khaleej Times.

През втората половина на 2009 г. се наблюдава също подобрение в транзакционната активност, сочат наблюдения на компанията.

През 2009 г. средната цена на апартаментите в Дубай е била 950 дирхама на кв. фут (около 2777 долара/кв. м), което е спад от 16% спрямо първото тримесечие на годината и 1000 дирхама на кв. фут (2927 долара/кв. м) за вилите, спад от 9% от началото на годината.

В проектите Business Bay и International City са отчетени най-големите намаления на цените на апартаментите от първото тримесечие - 23%. В Green Community и Palm Jumeirah цените са останали стабилни без изменение от началото на годината.

На пазара на вили в Jumeirah Park е регистриран най-голям спад на цените от първото тримесечие на 2009 - 34%, следван от Arabian Ranches с намаление от 29%. Palm Jumeirah и Springs бележат ръст от 20 и 21% съответно, сочат данните.

„Лайфстайл комплексите устояват на бурята, а Palm Jumeirah е емблематичен проект и заради подобряването на инфраструктурата и завършването на жилищни и хотелски проекти, стана търсена дестинация“, коментира изпълнителният директор на Asteco Илейн Джоунс.

Според доклада през 2009 г. наемите на апартаменти в Дубай са паднали средно с 24%, а на вили – с 18%. Независимо от това обаче спадът се забавя през последното тримесечие на годината, когато е отбелязано понижение от 2% за апартаментите и 1% за вилите спрямо третото тримесечие.

„Търсените проекти са Downtown Burj Dubai, Palm Jumeirah и Dubai Marina, както и Arabian Ranches и Springs, защото предлагат на обитателите си изобилие от търговски и развлекателни площи и са на престижни локации“, пише в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 08.09.22 г.
fallback