fallback

2009 година съживи пазара на луксозни жилища в Лондон

С близо 9% са поскъпнали къщите и апартаментите в централните квартали на цена над 1 млн. паунда

17:00 | 14.01.10 г.

Цените на луксозните имоти в централните лондонски квартали са се възстановили миналата година в резултат на конкуренцията между заможни купувачи за намаляващ брой оферти за продажба, съобщиха от Savills Plc.

Средната стойност на къщи и апартаменти на цена над 1 млн. паунда се е повишила с 8,8%, сочат данни от доклад на базирана в британската столица агенция за имоти, цитиран от Bloomberg. Цените все още остават с 13% под пика си от третото тримесечие на 2007 г.

Слабостта на паунда е направила покупките привлекателни за чуждестранни клиенти. Преди година от Savills прогнозираха спад от 14% през 2009 г., след като цените се понижиха с 18% през предходните 12 месеца.

Цените на първокласните имоти са нараснали с 4,6% през последните три месеца на 2009 г. Те започнаха да се възстановяват през второто тримесечие след спадове, породени от глобалната финансова криза и оттогава са се покачили с около 13%, сочат данните.

Пазарът на луксозни жилища се възстанови по-бързо от жилищния пазар в страната като цяло. Средните цени на жилищата във Великобритания отбелязаха ръст от 0,6% през ноември спрямо година по-рано, според официалните държавни данни.

Къщите в престижните лондонски квартали Челси, Мейфеър, Найтсбридж и южен Кенсингтън са поскъпнали със 128% през изминалите 10 години, повече от всички други райони в Лондон, изчисляват още от Savills. За същия период цените на апартаментите в същите квартали сса нараснали със само 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
fallback