fallback

Поскъпването на имотите в Китай подчерта риска от балон на пазара

Цените на имотите са нараснали с най-бързото си темпо за последните 18 месеца през декември

10:21 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Имотите в третата по големина икономика – Китай, поскъпнаха с най-бързото си темпо за последните 18 месеца през декември, предаде Bloomberg. Това още веднъж подчерта реалната опасност от балон на пазара на недвижимо имущество в страната на фона на нейния бурен икономически растеж, либералната парична политика на Китайската централна банка и притока на спекулативен капитал.

Цените на жилищните и търговски площи в 70 китайски града са скочили със 7,8% на годишна база през последния месец на миналата година, съгласно данните на Комисията за национално развитие и реформа (NDRC). Това е най-високата годишна инфлация на пазара на недвижими имоти за последните 18 месеца. През ноември цените им отчетоха по-слаб ръст от 5,7% на годишна база.

Скоростта, с която поскъпват имотите в Китай, е знак за опасността от надуването на балон на пазара на имоти. Тя буди недоволство сред домакинствата, които все по-трудно могат да си позволят покупката на жилище. Ето защо премиерът на страната Уън Дзябао обеща в края на декември да предприеме мерки за стабилизиране на цените на имотите и против спекулациите на пазара.

По неговите думи правителството ще си послужи решително с редица мерки като промени в данъчната политика, лихвените проценти по заемите и търговията със земя. Междувременно Китайската централна банка започна да затяга паричната си политика, като увеличи минималните задължителни резерви за големите банки в страната и доходността на държавните ценни книжа.

Правителството в Пекин прогнозира ръст на икономиката от 8% през тази година.

Най-много през изминалия месец са поскъпнали имотите в Шънджън, чиито цени са намират с близо 19% над нивата си от декември 2008 г. За да ограничи спекулациите на пазара на имоти правителство върна данъка върху продажбата на жилища, които са били продадени в рамките на пет години след покупката им. През изминалата година периодът бе съкратен до две години.

Отделни данни показаха, че доверието на потребителите в Китай е охладняло леко през декември заради тревогите на домакинствата, че правителството няма да успее да овладее растящите цени на имотите и акциите. Индексът на потребителското доверие се понижава до 99,1 пункта за декември спрямо 99,3 за ноември. Стойност под 100 означава, че песимистите имат числено превъзходство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:50 | 06.09.22 г.
fallback