fallback

Продават се: 200 жилища за милиони на кораб за над 1 млрд. долара

"Утопия" се предвижда да бъде готов през 2013 г., цените варират от 3,7 млн. до 26 млн. долара

10:28 | 13.01.10 г.

Илюстрация: Utopia Residences

В условията на най-тежката икономическа криза от десетилетия американска компания от Бевърли Хилс има амбициозния план да построи круизен кораб на стойност 1,1 млрд. долара, който да бъде пуснат на вода през 2013 г. Вместо да предлага няколкодневни екскурзии като типичните круизи обаче бизнес планът предвижда половината каюти да се продават като плаващи жилища, пише Los Angeles Times.

Цените на луксозните каюти на кораба, наречен „Утопия“, сега варират от около 3,7 млн. до 26 млн. долара.

Миналия месец Utopia Residences Co. е поръчала на Samsung Heavy Industries да построят кораба с дължина 971 фута (296 метра), който ще бъде пуснат на вода от Южна Корея.

След като бъде завършен, „Утопия“ ще предлага 204 каюти, които може да се наемат на хотелски принцип за ограничени периоди. Други 200 каюти ще се продават като постоянни жилища, като цените започват от 3,7 млн. долара за каюта с площ 130 кв. м с две спални и две бани до 26 млн. за каюта с площ 613 кв. м, четири спални и три бани.

Представители на компанията обясняват, че купувачите ще купуват каюти на кораба, но не и дял от собствеността на самия кораб. „Това не е жилищен блок и жителите не притежават кораба или общи части“, обяснява Дейвид Роб, председател на Utopia Residences.

В допълнение собствениците на каюти ще трябва да заплащат редовно такси за поддръжка, сигурност и достъп до частни клубове на борда.

Собствениците и другите посетители на кораба ще имат достъп до редица екстри като плувни басейни, тенис кортове, открито кино, малко голф игрище, ресторанти, магазини и дори „мързелива река“, която ще лъкатуши из палубата.

„Утопия“ ще бъде в постоянно движение, като ще следи най-посещаваните спортни и културни събития по света. По време на филмовия фестивал в Кан например корабът ще акостира в близост до Южна Франция, а за карнавала в Рио де Жанейро ще посети бразилския град. В списъка са още колоездачната обиколка Tour de France, автомобилното състезание Grand Prix в Монако и надпреварата с яхти America's Cup.

„Хубавото е, че това е глобален продукт“, подчертава Роб. Той допълва, че компанията вече е получила заявки за покупка на около 16% от жилищните площи на кораба.

Голяма част от финансирането идва от компанията за дялови инвестиции Frontier Group, базирана в Лос Анджелис и Вашингтон.

Проектът идва само седмици след като Royal Caribbean International пусна на вода най-големия круизен кораб в света - „Оазисът на моретата“, който е с дължина 360 м и капацитет от 6360 пасажери.

Идеята за луксозен жилищен круизен кораб не е нова. Екипът, който стои зад „Утопия“, пусна подобен жилищен кораб с дължина 196 м, наречен „Свят“, през 2002 г. Следващата година жителите му го купиха и наеха компания, която да го управлява. Корабът продължава да обикаля по световните океани, като миналия месец е бил в района на Южна Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:34 | 31.08.22 г.
fallback