fallback

БСК: Да се забрани ползването на гори и земеделски земи за мощности с ВЕИ

Не трябва да се допуска навлизане в сектора на ВЕИ на „огромни маси спекулативен капитал", заявяват от БСК

10:13 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Да се въведе законово забрана за ползване на земеделски земи и горски фонд за изграждане на мощности за електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), главно соларни и ветрови, се предлага в становище за развитието на ВЕИ на Българска стопанска камара (БСК). 

От камарата предлагат за целта да се използват предимно урбанизираните територии и покривните пространства на индустриалните, административни и жилищни сгради.

От БСК подчертават, че не трябва да се допуска навлизане в сектора на ВЕИ на „огромни маси спекулативен капитал на основата на непазарни цени на електроенергията, по подобие на неконтролираното строителство през последните години“.

От БСК коментират, че наличието на непазарни договори за реализация на електроенергия от ВЕИ и административното определяне на цените водят до общо нарастване на крайните цени за вътрешно потребление и влошаване на конкурентоспособността на българската икономика като цяло.

Необходима е решителна преоценка на опитите за лобиране в полза на обособени корпоративни интереси и нахлуващия спекулативен капитал в сектора на ВЕИ, заставащи срещу устойчивото развитие и балансираната, високоефективна енергетика, заявяват от БСК.

От камарата допълват, че тъй като при строежа на съоръжения с ВЕИ се изисква да се строят и резервни мощности, работещи с конвенционални енергийни източници за осигуряване на временен недостиг на произведената електроенергия от ветрови и соларни генератори, би трябвало да има и регламентиране на задълженията за поемане на съответните инвестиционни разходи и от собствениците на съоръженията за ток от ВЕИ, а не само от държавата.

От БСК подчертават, че постигането на целите на Пакета „Климат и енергетика” на ЕС за България би трябвало да стане при използване на най-ефективни пазарно достъпни технологии при най-ниски цени на произвежданата електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
fallback