fallback

С 23% са паднали наемите на жилища в София, във Варна – с около 7%

През изминалата година най-много са паднали наемите в Добрич – с близо 40%, и в Бургас - с 30%

17:00 | 12.01.10 г.

Както при продажбите на жилища, така и при наемите брокери регистрират спад на стойностите през изминалата 2009 г. В големите градове понижението е най-голямо при обзаведените жилища, сочат наблюдения на агенцията за имоти Форос. 

Средното намаление на наемите за страната за годината е в размер на 18,67%. Най-голямо е то в Добрич – близо 40%, Бургас - 30%, и Стара Загора – 24%, а най-слабо в Благоевград – 2,38%, Велико Търново – 2,91%, и Варна – 6,82%. За София брокерите отчитат среден спад от 23%.

В София най-голямо е предлагането в района на центъра, Лозенец, Манастирски ливади и Студентски град, а най-малко - в кварталите Гео Милев и Слатина. Преобладават апартаменти ново строителство, но се предлагат и голям брой стари жилища.

Най-търсени през периода са едностайните и двустайните жилища от ниския клас с квадратура до 60-70 кв.м. Тези имоти обаче са и най-дефицитни при предлагането. В София и Варна горната ценова граница на търсенето достига до 200-350 евро/месец, а в по-малките градове 100-150 евро/месец.

Средният брой на огледите, които се правят при наемане на жилищен имот, е между 4 и 8, а времето за вземане на решение е от 1 ден до месец. Основно изискване на наемателите е атрактивната цена. Други изисквания са добра локация, възможност за паркиране, сгради - ново строителство и др.

При високия клас жилища (с месечен наем 1000-1200 евро) се наблюдава значителен спад на търсенето. Основна група наематели тук са чужденци - мениджъри, управители на чуждестранни фирми, които имат представителства у нас, както и българи със собствен малък или среден бизнес.

В София най-търсени са апартаментите в центъра, в Студентски град и южните райони около бизнес центровете. Интерес има и към апартаменти в затворените комплекси, които обикновено се намират в покрайнините на София, но привличат с допълнителни екстри. Сериозен минус обаче е лошата инфраструктура в районите в близост до Околовръстно шосе, където има най-много луксозни затворени комплекси.

Във Варна наемателите се ориентират към райони с имоти, предлагащи по-ниски ценови нива - широк център, крайни квартали, Бриз, Чайка, Лятно кино Тракия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 08.09.22 г.
fallback