fallback

Реализираха най-голямата сделка с имоти в ЦИЕ от 2007 г. насам

Общата стойност на сделката е 236 млн. евро

14:10 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британски инвеститор осъществи сделка за придобиването на портфолио от търговски центрове в Полша, която според различни източници е най-голямата инвестиция в региона от 2007 г. насам.

Инвестиционната компания за имоти MGPA придоби два търговски центъра в Полша, както и опция за покупката на трети, в сделка на обща стойност 236 млн. евро.

Сделката е осъществена от фонда MGPA Europe Fund III, част от по-големия фонд MGPA Global Fund III, в който през 2008 г. инвеститори записаха капитал с общ обем от 5,2 млрд. долара за инвестиции в Европа и Азия. Европейският фонд от своя страна привлече 1,3 млрд. долара. Досега той е направил инвестиции във Великобритания, Франция, Италия, Гърция и Полша. По данни на компанията той разполага с още значителен обем от капитал, който тепърва ще бъде използван за различни инвестиции.

Двата мола са разположени съответно в близост до германската и чешката граници и са придобити на обща цена от 187 млн. евро, или 1765 евро на кв. м. Наред с тях MGPA е договорила тримесечна опция за придобиване на трети търговски център в северната част на страната.

Компанията инвестира на полския пазар от повече от пет години. В портфолиото си тя има инвестиции като офис сгради, жилищни комплекси и др.

По думите на Алекс Джефри, изпълнителен директор на MGPA за Европа, компанията е придобила активите близо до цикличното дъно на пазара в Полша и смята „да ги управлява активно по време на периода на стабилизация чрез повишение на рентабилността и устойчивите наеми на центровете...“.

MGPA придобива моловете от смесено дружество между Whitehall – групата от фондове за имоти на Goldman Sachs, и френската търговска верига Groupe Casino.

Според Джефри Полша е един от най-силните пазари на имоти не само в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), но и на целия континент.

„По наше мнение тя (Полша) продължава да предоставя възможности за добър ръст. Въпреки че през последните 12 месеца пазарите бяха много волатилни, полската икономика избегна рецесията и има добър фундамент за бъдещ ръст“, добавя той.

През ноември миналата година бе съобщено, че германският фонд Deka Immobilien е осъществил най-голямата сделка в ЦИЕ за 2009 г., придобивайки офис комплекса Gemini в Прага за 110 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 27.08.22 г.
fallback