fallback

Южна Корея ще строи „град на науката“ за 15 млрд. долара

Най-голямата бизнес група в страната - Samsung, е подписала договор да премести част от операциите си в града

13:33 | 11.01.10 г.

Правителството на Южна Корея представи подробен план за строителството на нов град за 15 млрд. долара, който да се превърне в научно-образователен център на страната, предаде АФП.

Най-голямата бизнес група в страната - Samsung, е подписала договор да премести част от операциите си в града, който ще се казва Седжонг, както и Hanwha, Woongjin и Lotte, е съобщил премиерът на страната Чунг Ун-Чан.

Същевременно днешното обявление официално отхвърля план, обявен през 2005 г., да се преместят девет министерства и четири агенции в града на 150 км южно от Сеул. Обявената тогава цел беше да се подкрепи балансираното развитие на регионите в страната, в която близо половината от населението живее в столицата Сеул и заобикалящите го градове.

Правителството обаче са е отказало от този ход въпреки силна опозиция в рамките на управляващата партия. От кабинета на премиера посочват, че предишният план „би довел до неефктивност и загуби“ на национални ресурси.

„Правителството реши да създаде икономически център с фокус върху образованието и науката в Седжонг с публични и частни инвестиции на обща стойност 16,5 трлн. вона (15 млрд. долара)“, се посочва в съобщението на премиера.

„Очакваме Седжонг да се превърне в самостоятелен град с население от 500 хил. души и 246 хил. нови работни места до 2020 г.“

Градът е наречен на известен монарх от 15-ти век, който е създал националната азбука.

Това не е единственият мащабен проект в страната. Миналата година беше завършен първият етап от Сонгдо - проект на стойност 35 млрд. долара, включващ огромен парк, хотел, апартаменти и конферентен център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:50 | 23.08.22 г.
fallback