fallback

България все пак се задържа сред фаворитите за покупка на имот за 2009

На първо място пък е... Испания

16:09 | 08.01.10 г.

България се нареди сред десетте най-популярни дестинации за покупка на имот в чужбина през изминалата 2009 година в класация на британския портал property-abroad.com. Порталът изготвя подобна класация всеки месец, като през август България изпадна от топ 10.

Деветото място на България определено е изненада предвид срива на търсенето от страна на чуждестранни купувачи през изминалата година, коментират от портала. Класирането на страната се тълкува като отражение на увеличена инвеститорска активност през втората половина на годината и фокуса върху евтините имоти през цялата 2009 г.

Първото място в класацията също може да изненада мнозина. Заема го Испания, откъдето през цялата година валяха негативни новини за рязък спад на продажбите, но очевидно още има много хора, които искат да купят имот там.

Второто място на САЩ не се тълкува като изненадващо предвид големия брой възможности за покупка на имот от собственици в затруднено финансово положение там през 2008 и 2009 и много хора по цял свят са търсили изгодни сделки в Америка. САЩ е най-популярната дестинация в класацията всеки месец от май до края на годината.

Португалия е на трето място. Страната стана популярен избор след проблемите на Испания, защото предлага сравними локации и климат, но малко от проблемите на съседката си заради свръхпредлагане, рецесия и спад на цените на имотите.

Ето и десетте най-популярни страни сред купувачите на имоти в чужбина през 2009 г. според портала:

1. Испания 2. САЩ 3. Португалия 4. Италия 5. Турция 6. Франция 7. Кипър 8. Гърция 9. България 10. Австралия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 08.09.22 г.
fallback