fallback

Малък шанс за значителен ръст на цените на жилищата в Европа през 2010 г.

Инвестициите се пренасочват към по-селективни и по-малки по мащаб сделки

14:18 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Капиталовите стойности на жилищните имоти в Европа отчетоха спад поради скования кредитен пазар през последната година. Предвид слабите икономически изгледи за 2010 г. има малък шанс за рязък ръст в капиталовите стойности в краткосрочен план. Това сочи проучване на консултантската компания за имоти Prupim, предоставено на Investor.bg.

Според него практиката на инвестиционния пазар на жилищния сегмент се е пренасочила към по-селективни и малки по мащаб сделки, главно от страна на местни, институционални играчи. За сравнение, преди кризата имаше редица сделки за купуване на цели портфейли от жилищни имоти, които бяха продавани на дребно на крайни клиенти. Такива сделки вече са почти изчезнали.

Със сковаването на жилищното кредитиране все по-малко потенциални купувачи успяваха да стигнат до покупка, въпреки че последвалите лихвени понижения на някои пазари бяха от полза на настоящите собственици с променливи лихви по ипотеките.

Тази пазарна ситуация беше от полза за търсенето на жилища под наем. Въпреки това с ограниченото потребление в Европа наемите в жилищния сегмент останаха статични. В резултат на това строителната активност бе ограничена още повече, което доведе до очаквания за остър натиск върху предлагането в средносрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 23.08.22 г.
fallback