fallback

На руския пазар на имоти виждат положителни знаци за 2010 г.

В сектора са на мнение, че търсенето отново започва да расте и през следващите три години цените ще се възстановят

12:28 | 08.01.10 г.

Цените на недвижимите имоти в Москва паднаха по време на кризата с 25%, а наемите – с до 50%, но пазарът е пред възстановяване, смятат експерти, цитирани от PropertyWirе.

От сектора посочват, че кризата е извадила от пазара по-слабите играчи, а купувачите дават признаци на завръщане към пазара.

Много компании за имоти бяха засегнати от кризата и свиха сериозно бизнеса си или излязоха от него, но това е добре за сектора, смята Константин Ковалев, управляващ директор на Blackwood Real Estate. „В повечето случаи става въпрос за наистина здравословно прочистване на пазара от непрофесионални и неефективни компании“, обяснява той.

В сектора са на мнение, че търсенето отново започва да расте и през следващите три години цените ще се възстановят. Сред положителните признаци се сочат ръстът на капиталовия пазар, завръщане на ипотечното кредитиране и спиране на спада на доходите, посочва Ина Игнаткина, изпълнителен директор на MIAN.

„Виждаме първите признаци на период на стабилност на цените. Увеличение на броя на потенциалните купувачи се регистрира във всички големи градове в Русия, не само в Москва“, допълва тя.

Опитите да се рестартира ипотечното кредитиране също се сочат за ключови за възстановяването на пазара, като повечето банки подновиха отпускането на заеми за покупки на имоти ново строителство.

Андрей Семенюк, заместник-генерален директор на агенцията за ипотечно кредитиране, казва, че обемът на ипотечното кредитиране е паднал с над 75% през 2009 г., но очаква възстановяване от 130-135 млрд. рубли до над 250 млрд. (8,37 млрд. долара) през 2010 г.

„Пазарът постепенно се завръща към живот и третото тримесечие на 2009 разкри, че от една страна, ипотеките станаха по-достъпни и лихвите падат, а от друга страна, хората стават по-уверени във възможностите си да купят жилище и да обслужват ипотека“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 22.08.22 г.
fallback