fallback

Местните власти в САЩ в подкрепа на строителните предприемачи

Отделни общини и щати намират начини да подкрепят местните строителни предприемачи

16:40 | 07.01.10 г.

Въпреки че самите местни власти в САЩ са изправени пред проблеми с наличните средства, отделни общини и щати намират начини да подкрепят местните строителни предприемачи, като в някои случаи спасяват проекти, които иначе биха станали жертва на кризата. В днешните по-трудни времена помощта на местните власти може да се окаже опора за евентуално завръщане на частния капитал в строителството, пише Ройтерс.

Миналия месец градският съвет на Лас Вегас взе решение да премести администрацията си, което кметът Оскар Гудман определи като „министимул“. Градът ще разчита на нисколихвени облигации, за да финансира строителството на нов център за администрацията си. Същевременно строително-инвестиционната компания Forest City Enterprises Inc., която ще строи центъра, планира да построи офис и търговски площи около новия център на администрацията. На сегашното атрактивно място на сградата на администрацията пък може да бъде развита зона, основен фокус на който да е спортна зала.

„Градът се нуждае от нещо като това точно сега“, казва Ерик Лутит, вицепрезидент на Forest City. По думите му без този ход строителството в центъра на града би останало в застой години наред.

Решението на Лас Вегас е добър модел за публично-частно партньорство, смята Томас Пауъл, изпълнителен директор на ELP Capital Inc, инвестиционно-консултантска компания в сектора на имотите.

Подобни партньорства са важни заради недостига на частен капитал и защото държавната земя е ключова във време, в което много средни по размер градове се борят да съживят центровете си. Междувременно кризата е направила местните и щатските власти по-склонни да работят с бизнеса, тъй като търсят всякакви начини за увеличение на приходите от данъци.

„Много по-лесно е за бизнеса да обсъжда с представители на властите каквото и да било, свързано със създаване на работни места“, казва Пауъл. За пример той посочва проект за дом за възрастни хора в Рино, в който неговата компания има дял, при който получаването на необходимите разрешителни е отнело 60 дни вместо обичайните 6 месеца.

Не всички са за подкрепата на предприемачите. Член на градския съвет на Лас Вегас е бил против допълнителните заеми. Освен това без основата на икономическа активност големите инвестиции нямат голямо значение. Детройт например наля пари в спортни съоръжения, но центърът му си остава призрачно място, коментира агенцията.

Понякога самият публичен сектор се нуждае от частни инвеститори, какъвто е случаят с Ню Йорк, където местните власти търсят нов инвеститор за съвместно участие в разходите за строителството на кулата на мястото на Световния търговски център.

Градските власти участват в различни инициативи.

Сиатъл например се обърна към музикалната си история като родно място на гръндж музиката. Градът отмени данъка върху приходите от входни такси за малките музикални зали. Освен това предоставя и средства за частни проекти, които предвиждат инфраструктурни подобрения.

В Кливланд в щата Охайо местните власти са помогнали да се съживи многофункционален проект с жилищни, търговски и развлекателни площи. На стойност 270 млн. долара Flats East Bank е най-голямата частна инвестиция, която се реализира в града от доста време.

Проектът в централната градска част се очаква да се превърне в катализатор за съживяването й и да отговори на нуждите от площи. В района не е строена нова офис сграда от 17 години.

Заради кризата проектът е бил напълно замрял, но местните власти са помогнали, като са отпуснали 20-годишен заем за 30 млн. долара с пари назаем от Министерството на благоустройството и градското развитие на САЩ. Условията на заема изискват да бъде финализирана първата част от проекта, включително офис кула. Осигуряването на тези пари е било от ключово значение за проекта, обясняват от предприемача. Местните власти са предложили и финансиране и данъчни облекчения за ключовия наемател, Ernst & Young.

Подобни ходове идват на фона на една от най-продължителните кризи на пазара на бизнес имоти в централните райони на много градове в Щатите. Собствениците на офис сгради са изправени пред намаляващи наеми, свиващо се търсене и растящ обем на преотдадените площи.

Пазарите в централните бизнес райони на американските градове ще останат слаби, докато не се поднови ръстът на трудовия пазар, прогнозират от PricewaterhouseCoopers (PwC). Нивото на незаетост достига 14% в национален план и е над 18% в Сиатъл, над 21% в Силициевата долина и близо 13% във Вашингтон, по данни на Cushman & Wakefield.

Дори градове като Атланта, които са двигатели на заетостта, са изправени пред проблеми. Нивото на незаетост в централния бизнес район в Атланта е 21,7%, което отразява „свръхентусиазираното строителство на офиси“, според PwC. В Бостън собствениците на офис сгради предлагат средно 6,6 месеца безплатен наем, за да привлекат нови наематели и да запазят сегашните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:36 | 09.09.22 г.
fallback