fallback

„Привидна противоречивост“ на европейския пазар на имоти през 2010

Пазарът ще бъде променлив в много отношения като степен на икономическо възстановяване, банково финансиране и търсене от страна на наематели

14:56 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на бизнес имоти в Европа ще продължи да отчита „привидно противоречиви“ признаци и през 2010 г., породени от нестабилната ситуация в резултат от глобалната рецесия, която доведе до сериозни сътресения и редица аномалии на различни регионални пазари по света.

Пазарът през новата година се очаква да бъде променлив и разнороден в много отношения, сред които са степента на икономическо възстановяване, банковото финансиране и търсенето от страна на наемателите.

„Пазарът ще продължи да бъде свидетел на привидно противоречиви явления като понижаваща се доходност на пазари, които отчитат спад в наемите“, коментира Крис Стейвли, директор "Европейски капиталови пазари" в консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

„При все това настроението е определено по-положително в началото на 2010 г. въпреки значителните проблеми, пред които е изправена индустрията. Причините за това са повишената яснота и сигурност относно бъдещето, явно възстановяване на икономиката, но също и оттласкване от дъната в началото на 2009 г., което представлява както облекчение, така и надежда.”

Редица специалисти са на мнение, че ключовите пазари на бизнес имоти на континента вече са преминали през най-тежкия период от кризата и са поели по пътя на възстановяването. Последното обаче може да се окаже бавно и несигурно в зависимост от редица макроикономически фактори, както и такива, характерни за всеки регион поотделно.

Експерти очакват, че през 2010 г. ще се задълбочи разграничението между първокласни инвестиционни активи и всички останали.

По данни на компанията директните инвестиции в имоти през 2009 г. са били на обща стойност 70 млрд. евро. Тази година се очаква те да достигнат 85 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 07.01.10 г.
fallback