fallback

Британските банки готови да дават до 50 млн. лири за сделки с бизнес имоти

Едва 12% от тях са казали, че са склонни да финансират сделки с над 100 млн. паунда

18:10 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

По-голямата част от британските банки са готови да финансират сделки с бизнес имоти с между 25 и 50 млн. паунда, сочи информация на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL).

Според нейна анкета 35% от банките са склонни да отпускат до 50 млн. паунда, а 30% - между 50 и 100 млн. паунда. Едва 12% от тях са казали, че са склонни да финансират сделки с над 100 млн. паунда.

Според проучването наличността на финансиране се повишава, като до края на 2010 г. 26% от банките ще са склонни да кредитират сделки с над 100 млн. паунда, а до края на 2011 г. този дял ще нарасне до 48%.

Обикновено кредитите се отпускат за период между три и пет години, като почти половината от кредиторите предлагат петгодишни заеми.

Въпреки това проучването сочи, че стойността на финансирането спрямо тази на имотите едва ли ще се покачи в краткосрочен план от сегашните 65%.

От компанията не очакват наплив от проблемни активи, обявени за продан от страна на банките тази година.

За активите, които са от по-висок клас, се очаква да бъдат предлагани на директния пазар, но за по-волатилните имоти някои банки вероятно ще търсят партньори.

Също така резултатите на анкетата сочат, че банките, разполагащи с капитал, особено германските банки, са склонни и в позиция да отпускат кредити, но те не винаги се конкурират успешно с кешовите купувачи, които действат по-бързо.

Банките планират да продължат политика си на ограничено кредитиране на спекулативни проекти през следващата година.

Това, което виждаме сега, е коренно различно в сравнение със ситуацията, в която бяхме в началото на 2009 г., като кредиторите установяват, че имат повече пари за кредитиране, отколкото пазарът е готов да усвои, коментира Джеръми Хандли, директор „Оценки“ в компанията.

„Ключовият проблем както за кредитори, така и за инвеститори е един и същ – наличност на подходящ инвентар“, допълва той.

Според Андрю Хокинс, директор „Инвестиции“ в компанията, предлагането на инвестиционни сделки във Великобритания се очаква да се увеличи, тъй като низходящата корекция на доходността ще окуражи някои банки да повишат кредитирането, но въпреки това пазарът няма да бъде наводнен от активи.

„Предвид настоящото ниво от търсене продуктът ще продължи да бъде ограничен, което ще поддържа натиска върху доходността в посока надолу.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 09.09.22 г.
fallback