fallback

Наемният пазар при бизнес имотите в Европа остава слаб още две години?

2010 обаче се очаква да бъде най-силната година за възвръщаемостта от инвестиции в бизнес имоти в Европа от 4 години

13:57 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Наемните пазари в сегмента на бизнес имотите в Европа ще останат сравнително слаби за още две години, като наемите ще продължат да се понижават, смятат специалисти.

„Общата възвръщаемост (от инвестиции в имоти) може да отчете доста положителна стойност, но капиталовите стойности може да се понижат още до 2012 г.“, казва Ангъс МкИнтош, директор Проучвания в King Sturge.

Въпреки това според него тази година се очаква да бъде най-силната по отношение на възвръщаемостта от инвестиции в бизнес имоти на някои ключови пазари в Европа от четири години насам.

Този бум обаче може да се окаже измамен, предупреждава той.

По негова преценка усвояването на офис площи (както и при други видове имоти, включително индустриални и търговски) ще бъде селективно през следващите две години. Липсата на търсене на площи както в частния, така и в публичния сектор, ще доведе до много нисък брой нови проекти през периода до 2012 г.

Също така ще продължи и разграничението между първокласни инвестиции с добри договори за наем, спрямо всички останали.

„Двупластовият инвестиционен пазар на бизнес имоти ще продължи“, казва той.

Според него мерките и стимулите за икономиката, предприети от британското правителство, са предотвратили по-голяма криза, но са оставили редица проблеми. Сред тях са растяща безработица, слабо потребление и липса на финансиране за публичния сектор, което ще забави възстановяването. Други проблеми включват ръст на цените на стоките, задвижван от търсене от развиващите се азиатски икономики. Също така той е на мнение, че леката стагфлация в Европа ще продължи.

„Ще има двускоростна икономика; домакинствата с нисък доход ще разширят разграничението в богатството, което потенциално може да доведе до по-голямо социално напрежение“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
fallback