fallback

Немски архитекти разкритикуваха остро Burj Dubai

Като "икономически безсмислен символ на престиж, представящ властта на парите“ определиха откритата днес кула

19:36 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Немски архитекти разкритикуваха открития днес небостъргач Burj Dubai – най-високата сграда в света, определяйки 800-метровата кула като лош пример за строителен дизайн, предаде DPA.

В Европа фокусът е по-скоро върху подновяването на съществуващите сгради, отколкото върху строенето на нови, по-големи проекти, подчертават от немската асоциация на архитекти DAI.

„Никой не знае докъде ще доведе строителната арогантност на шейховете“, казва президентът на DAI Кристиан Баумгарт. „Едно нещо обаче е сигурно: тази пустиня от стъкло и железобетон трудно бу могла да представлява устойчив принос към строителните практики по света“, добавя той.

Немският архитект Майнхард фон Геркан пък нарича небостъргача „икономически безсмислен символ на престиж, представящ властта на парите“.

Геркан, който е проектирал централната жп гара на Берлин, посочва в радиоинтервю, че такива сгради никога не носят печалба, тъй като разходите за поддръжката им са астрономически.

По време на откриването на небостъргача шейхът на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум го прекръсти на Burj Khalifa на името на шейха на Абу Даби Халифа бин Зайед ал Нахиян в знак на благодарност за отпуснатата от Абу Даби помощ от 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:36 | 11.09.22 г.
fallback