fallback

Британците все още смятат цените на жилищата си за прекалено високи

От 70 анкетирани икономисти едва 13 смятат, че жилищните цени в момента са на своята справедлива стойност

12:36 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Британските икономисти са почти единодушни в своите виждания, че цените на жилищата в страната са все още прекалено високи.

От 70 анкетирани икономисти едва 13 смятат, че жилищните цени в момента са на своята справедлива стойност, докато за 55 това все още не е така. Двама не са изказали мнение.

Мнението, че жилищният пазар остава надценен е притеснително предвид данните, че цените продължават да растат бързо, пише FT.

Въпреки това според всеобщото мнение скорошният ръст на цените е отражение на ниските лихвени нива и ограниченото предлагане – ситуация, която не може да продължи прекалено дълго.

Наред с това цените на жилищата се очаква да бъдат засегнати и от слабият ръст на приходите, както и от все още слабото банково кредитиране, смятат икономистите.

„Слабите изгледи за разполагаемите доходи, придружени с липсата на финансов сектор, способен или склонен да отпуска голям обем ипотечно кредитиране, най-малко ще ограничи по-нататъшен ръст в цените на жилищата и вероятно ще доведе до леки понижения”, смята Рос Уокър от Royal Bank of Scotland.

Според Рей Барел от Националния институт за икономически и социални проучвания жилищните цени са все още с 10-15% надценени.

Въпреки че цените са значително по-ниски в сравнение с нивата преди рецесията, те са все още сравнително високи спрямо доходите на потребители, смятат икономисти. Ценовите нива са все още високи в сравнение с ценообразуващи фактори като наеми и доходи, коментира Мартин Гахбауер, икономист от Nationwide.

При все това малко са очакванията, че цените ще отчетат значителен спад в близкото бъдеще.

„Смятам, че те ще останат надценени, но в много по-малка степен в сравнение с преди кризата”, казва Андрю Гудуин от Oxford Economics. „Не очаквам друг срив, по-скоро плавен спад в цените.“

Като цяло икономистите са съгласни, че какъвто и да е рискът от спад в цените, ограниченото предлагане ще поддържа пазара във Великобритания.

Наред с това много от икономистите са убедени, че корекцията е продължила вече достатъчно.

Предвид това, че цените се покачват по време на рецесия, при наличието на кредитни ограничения, твърденията за балон са безпочвени, смята Тим Люниг от London School of Economics.

По мнението на Амит Кара от UBS цените на жилищата са справедливи, тъй като лихвените нива ще останат ниски за продължителен период от време, въпреки че други коментатори очакват лихвени ръстове в по-близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 09.09.22 г.
fallback