fallback

Израелският милиардер Левиев – една от най-големите жертви на кризата

Левиев, който бе 210-ят най-богат човек в света през 2007 г., загуби две трети от богатството си за две години

15:12 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Израелският магнат от пазара на имоти и от диамантената индустиря Лев Левиев, който преди две години бе класиран като най-богатият човек в Израел, се превърна в една от най-големите жертви на глобалната финансова криза.

Неговата компания за имоти Africa Israel Investments, която има редица проекти и в България, през 2007 г. се оценяваше на стойност 7 млрд. долара. Поради срива на пазарите в САЩ, Русия и Източна Европа обаче тя загуби 91% от стойността си.

През 2007 г. списанието Forbes класира Левиев на 210-то място сред най-богатите бизнесмени в света с богатство на стойност 4,1 млрд. долара. Тази година той е на 468-мо място в подреждането, а личното му богатство е намаляло почти с две трети.

През август Левиев разтърси капиталовите пазари в Израел, като предупреди, че компанията му може да не е в състояние да изплати задължения в размер на 2 млрд. долара. Миналата седмица той договори най-мащабното преструктуриране в страната досега, пише FT.

„От фаворит на капиталовите пазари (рейтингът на) Левиев се срина”, коментира Ювал Бен Зеев, директор Проучвания в израелската инвестиционна компания Clal Finance. „Имиджът му бе накърнен – на него се гледа като на човека, взел на заем повече пари от всеки друг, които не може да изплати“.

Левиев придоби контролен дял в Africa Israel през 1996 г., за около 200 млн. долара. Той разви компанията чрез продажба на акции и облигации, за да финансира покупките на активи. Кулминацията й бе през 2007 г., когато нейното руско подразделение AFI Development осъществи публично предлагане в Лондон за 1,4 млрд. долара, с което стана най-голямата израелска публична компания извън Израел.

По време на тази експанзия обаче други подразделения на компанията, особено това в САЩ, се изправиха пред големи проблеми. За тях „заслуга“ имат и рискови инвестиции, като придобиването на бившия главен офис на Ню Йорк Таймс през 2007 г. За него компанията плати 525 млн. долара и използва кредит от 715 млн. долара, докато сградата все още стои почти празна поради спада на търсене на бизнес площи, пише изданието.

Преговорите по преструктуриране на задълженията на компанията бяха наблюдавани отблизо както от бизнеса, така и от инвеститорите, тъй като преструктурирания от този мащаб са рядкост за израелския пазар на облигации, който нарасна до 202 млрд. израелски шекела (53 млрд. долара) от 22 млрд. шекела през 2003 г.

Според споразумението облигационерите на Africa Israel ще понесат загуба средно от около 15% спрямо общата стойност на облигациите. Задълженията ще бъдат изплатени чрез акции на компанията, дялове в нейни дъщерни дружества, краткосрочни и дългосрочни облигации, както и в кеш. Делът на Левиев ще бъде понижен до 53% от 75%.

Според анализатори споразумението е благоприятно за Левиев, тъй като то все пак му позволява да запази контролния си дял в компанията. Въпреки това според тях такава сделка може да накърни доверието на инвеститорите в израелския облигационен пазар, тъй като от милиардера и неговата компания не е била искана достатъчна отговорност за това, че не са изплатили своите задължения.

От Africa Israel заявяват, че споразумението с облигационерите ще й помогне да се съсредоточи върху възстановяване на бизнеса. Досега тя продаде активи за над 4,5 млрд. шекела, понижи оперативните си разходи, замрази някои от своите проекти и се съсредоточи върху най-значимите от тях.

Въпреки това възстановяването на предишното величие на Africa Israel ще отнеме много време, пише изданието.

„Левиев тичаше прекалено бързо и се разпростря прекалено нашироко“, казва Миша Черняк, изпълнителен директор на базираната в Тел Авив компания Lehava Investment House, която притежава облигации в Africa Israel. „Той пръсна много пари да купува парцели, които биха стрували още милиарди, за да бъдат развити. Не виждам как Africa Israel ще стане голяма компания отново през следващите години, тъй като ръстът изисква пари, които тя няма“.

Левиев спечели богатството си, което му позволи да се разшири на пазара на имоти, благодарение на своя диамантен бизнес.

Роден в Узбекистан, той емигрира в Израел през 1971 г. на 15 годишна възраст. Там той създава собствена фабрика и в крайна сметка се превърна в най-големия магнат от диамантената индустрия в света чрез мащабни партньорства в Русия, Ангола и Намибия.

У нас Africa Israel развива дейност чрез своето дъщерно дружество AFI Europe. То има няколко проекта в София, сред които са жилищните комплекси Vitosha Tulip, Lagera Tulip и Malina Tulip в София, офис комплекс във Варна и логистичен парк в Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
fallback