fallback

Ипотечните заеми на Острова се удвояват за последната година

Потребителското кредитиране в страната обаче продължава да намалява

13:16 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ипотечното кредитиране във Великобритания продължи да се увеличава и през ноември, като броят на новите заеми за покупката на жилище нараства повече от два пъти в сравнение с ноември миналата година. Освен това достига най-високото си ниво за последните две години.

Банките в страната са отпуснали общо 44 713 нови ипотечни заема през ноември в сравнение с 42 552 за октомври. Това се равнява на ръст от 5% на месечна база, което е най-бързото темпо на увеличение от февруари, показаха данните на Асоциацията на британските банкери (BBA).

Броят на одобрените молби за рефинансиране на ипотечни заеми се увеличава по-бавно до 22 360 спрямо 21 195 през октомври. Нетната стойност на заемите за покупка на жилище нараства малко повече - с 6,6 млрд. лири през ноември спрямо 6,12 млрд. лири за октомври.

В сравнение с ноември миналата година броят на одобрените от банките ипотечни заеми нараства със 152 на сто, като средната стойност на един ипотечен кредит възлиза на 142 200 лири. Молбите за рефинансиране на ипотечни заеми обаче са намалели с 25% на годишна база.

Потребителското кредитиране продължава да намалява, като през ноември задълженията на британците към банките по отпуснати потребителски кредити се понижават с 526 млн. лири. Задълженията по кредитни карти обаче се увеличават с 217 млн. лири.

Според директора на Асоциацията на британските банкери Дейвид Дукс данните показват приоритетите на британските домакинства, които избягват да теглят нови заеми и се опитват да изплатят своите стари задължения или да увеличават спестяванията си.

Към 13:05 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,5939 долара, като от началото на днешната валутна сесия лирата поевтинява с 0,1% спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 23.12.09 г.
fallback