fallback

Руският пазар на имоти преодолял най-лошия си етап

През 2010 г. в жилищния сегмент предстои стабилен ръст на търсенето, а при бизнес имотите ще има добри инвестиционни възможности, смятат от Credit Suisse

10:15 | 22.12.09 г.

Руският пазар на имоти вече е преодолял най-лошия си етап и през 2010 г. в жилищния сегмент предстои стабилен ръст на търсенето, а при бизнес имотите ще има добри инвестиционни възможности, посочват в свое съобщение от инвестиционната банка Credit Suisse, цитирани от Риа Новости.

В момента пазарът на имоти в Русия се намира в преходен етап, пише още в съобщението.

Според анализаторите от Credit Suisse в бъдеще руските компании ще могат повече да се съсредоточат върху генерирането на печалби, а не върху опазването на баланса в компанията, като опасността от фалити вече е отминала.

„От пазара започват да се интересуват по-сериозни инвеститори, за разлика от тази година“, коментират от компанията.

Според тях също така активите на руския пазар са станали относително ликвидни – ако по-рано руските имоти са се считали за твърде скъпи или неликвидни, то през 2010 г. пазарът е станал по-привлекателен.

„Ние сме много оптимистично настроени за руския жилищен пазар. Той вече достигна дъното (в доларово изражение цените паднаха с 30-50% спрямо предкризисните нива, като остават стабилни вече два месеца) и първите признаци за възстановяване се очакват в началото на 2010 г.“, пише в съобщението.

Според анализаторите от банката жилищният сегмент е най-устойчив, защото руските предприемачи ще бъдат „заети“ с него още 15 години, за да построят необходимите 1 млрд. кв. м нови жилища (около 30% от съществуващия жилищен фонд).

Според данните на банката средните цени на жилищния пазар в Санкт Петербург са паднали спрямо 2008 г. с 14% в рубли и с 30% в долари. В Москва цените са се понижили с 22% в рубли и с 36% в долари, като анализаторите прогнозират ръст на цените в рубли от 5-10% през 2010 г. и с 10-15% през 2011 г.

В сегмента на бизнес имотите, макар и да има недостиг на ексклузивни и атрактивни проекти, съществуват добри възможности за инвестиции, смятат още от банката.

В офис сегмента предлагането значително надхвърля търсенето. Ако през 2001 г. на пазара са излезли около 2,2 млн. кв. м офиси, то през 2009 г. този показател достигна 10 млн. кв. м, пише в съобщението. Така към края на тази година обемът на празните офис площи ще достигне 2,5 млн. кв. м (клас А и В) и ще трябва да изминат минимум 3-4 години, за да се усвоят напълно.

Офис наемите са паднали от началото на 2008 г. с 50% до 623 долара за кв. метър клас А за година и до 423 долара/кв.м на година за клас В.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
fallback