fallback

Китай затяга регулациите за продажба на земя

Новите правила въвеждат минимална първоначална вноска от 50% при покупките на земя от правителството

15:56 | 21.12.09 г.

В пореден опит „да изпусне малко пара“ от потенциално прегряващия пазар на имоти Китай затегна регулациите за продажба на земя на предприемачи, пише Wall Street Journal.

Новите правила предвиждат въвеждането на национална минимална първоначална вноска при покупките на земя от правителството и идват след призив от Пекин миналата седмица да се ограничи „твърде бързото“, както оттам го определят, покачване на цените на имотите, като се подкрепи предлагането на евтини обществени жилища и облагородяването на бедните квартали.

Пекин се притеснява от натрупване на дългосрочен инфлационен натиск в резултат на бързото икономическо възстановяване, пришпорено от кредитен бум и огромни публични разходи.

Новите правила, публикувани в сайта на финансовото министерство в четвъртък в изявление с дата 18 ноември, предвиждат минимална първоначална вноска от 50% при покупките на земя от правителството. Досега местните власти искаха от предприемачите по 20%-30% от стойността на земята при такива сделки.

Новата политика изисква също предприемачите да изплатят напълно покупките на земя от държавата в рамките на една година от подписването на договора за продажба, като е възможно едногодишно удължаване за определени „специални проекти“.

Предприемачите няма да имат право да купуват нови терени, ако не успеят да изплатят навреме предишна покупка на земя, става ясно още от изявлението, издадено съвместно от редица учреждения.

Новите правила изискват също местните власти да отразяват изцяло постъпленията от продажбите на земя в бюджетите си и им забраняват да правят отстъпки на предприемачите или да разсрочват плащанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 11.09.22 г.
fallback