fallback

Краят на годината носи стабилизация на бизнес наемите в европейски столици

Леки повишения на индексите за наем на търговски и индустриални площи се отчитат през последното тримесечие

13:03 | 21.12.09 г.

Индексите за наем на бизнес площи в европейските столици показват стабилизация във всички сектори, сочи проучване на DTZ. Търговският и индустриалният сектор са с ръст от 0,4% и 0,13% съответно за четвъртото тримесечие на 2009 г., а пазарът на офис площи се очаква да отчете положително изменение през първото тримесечие на 2010 г. Това е резултат от общата стабилизация, като някои пазари отчитат лек ръст в резултат на свръхкорекция, пише PropertyEU.

Пониженията на наемите в големите европейски столици са много по-слаби от отчетените на по-широкия пазар. По-голямата част от основните пазари като Лондон, Париж и Берлин се стабилизираха преди други европейски пазари, което обяснява по-малките от очакванията понижения на индексите за наем на първокласни площи. Последните прогнози на компанията са за понижения от пиковите стойности до дъното от 22%, 6% и 3,5% за офиси, търговски площи и индустриални обекти в региона съответно.

„Много основни офис пазари се стабилизираха по-рано от очакванията, след като беше достигнато равенство между предлагане и търсене. В допълнение, на много пазари бързо беше направено преоценяване заради намаляващото търсене. Търговските наеми се движат от туристически ефект. Основни туристически дестинации като централен Лондон устояват на местните данни за потребителските разходи“, коментират от компанията.

Последните данни на DTZ отразяват скорошните икономически индикатори, че много основни икономики доближават повратна точка. Секторите на офисите и търговските площи по света като цяло или са достигнали, или доближават дъното на наемния цикъл, след като много пазари достигнаха равновесие между предлагане и търсене, макар и на много по-ниско ниво от пика на цикъла. През тримесечието наемите на офиси в глобален аспект са паднали с 2%, а на индустриални – с 1%. Показателен ръст, макар и слаб, от 0,2% се наблюдава при търговските площи благодарение на увеличения в Азиатско-тихоокеанския регион и стабилизирането в Европа.

Въпреки това наемите на първокласни площи в столиците по света отразяват продължаващата тенденция на бягство към сигурност. На много местни пазари столиците успяват да устоят на глобалната тенденция. Стойностите в лондонското Сити, централният бизнес район на Париж, Хонконг и Сидни се стабилизират през четвъртото тримесечие, докато в много второстепенни градове продължават да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback