fallback

Няма място за лондонските банкери в Женева

Преселването на банкери от Лондон заради високите данъци доведе до недостиг на жилища и училища в швейцарския град

10:43 | 21.12.09 г.

Женева, сочена за убежище на лондонските банкери, изправени пред по-големи данъци във Великобритания, може да посрещне по-малко финансисти от очакванията заради недостиг на жилища, претъпкани училища и висок данък върху доходите, пише Bloomberg.

Този месец президентът на Barclays Робърт Даймънд се присъедини към групата на финансовите лидери, които са на мнение, че 50-процентният данък върху бонусите на Острова ще прогони банкерите от Лондон. От швейцарската асоциация на частните банкери заявиха, че „произволният“ данък ще увеличи привлекателността на Женева, чиито банкери се грижат за около 10% от световното частно богатство на чужденци.

„Това е шега, става въпрос за лобизъм“, казва Тим Досън, анализатор в базираната в Женева Helvea. „Хората сънуват, ако си мислят, че светът на инвестиционното банкиране в Лондон ще се премести. Само в Канари Уорф (вторият по големина финансов район в Лондон след Ситито) има повече офис площи от цяла Швейцария“, казва той.

Този месец британският финансов министър Алистър Дарлинг каза, че банките, които раздават бонуси по над 25 хил. паунда, ще трябва да заплатят еднократен данък от 50%. Това дойде след по-ранни решения да се увеличи горната данъчна граница на 50% и да се отменят специалните облекчения за граждани, чийто данъчен дом е извън Острова.

Това прави Великобритания „враждебна среда“ за богатите и мнозина обмислят да се преместят в конкурентни финансови центрове, обяснява Карълайн Гарнъм, партньор в лондонската адвокатска кантора Lawrence Graham LLP, специализирана в данъчни консултации.

Без масови преселения

Броят на избралите Швейцария ще е малък, като за банките с швейцарски корени като Credit Suisse Group AG и UBS AG вероятно е по-лесно ще преместят служители, смята Щефан Шуерман, анализатор в базираната в Цюрих Vontobel Holding.

„Не очаквам огромен наплив, ще има известен прилив”, казва той. „Човек не се мести лесно само заради данъчни въпроси, ако има семейство.”

Тези, които решат да се заселят в Женева - град с население под 200 хил. души в подножието на редица известни ски курорти, ще се натъкнат на жилищни ограничения.

Едва 92 самостоятелни къщи са били свободни към 1 юни в целия кантон, който включва предградията и селата в района, защото темпът на нарастване на населението изпревари разрастването на пазара на имоти, сочат данни на местното статистическо бюро. Нивото на незаетост в Женева за всички типове настаняване е било 0,21% при 0,66% в Цюрих и 2,3% в Лондон.

Натиск върху услугите

Медианната цена за къща с 4 спални в Женева през третото тримесечие е била 1,62 млн. швейцарски франка (1,57 млн. долара). Средната цена за имот в най-скъпите лондонски квартали Кенсингтън и Челси е била 790 946 паунда (1,28 млн. долара) през октомври, по данни на държавната агенция Land Registry.

„Натискът върху услугите може да стане проблем”, смята Глен Милър, консултант в базираната в Женева Kinetic Partners LLP, която е консултант на 15 фирми от сектора на хедж фондовете при преместването им в Швейцария от Лондон, след като Великобритания обяви по-високи данъци през април. „Поради тази причина новодошлите може да останат малко.”

Важен фактор е също, че над 65 хил. души пътуват до Женева от съседна Франция всеки ден, за да работят и да плащат по-малко за жилища.

В едно от местните училища, известното International School of Geneva, където таксите може да достигнат общо 28 хил. франка на година, заявките за следващия септември са близо два пъти повече от броя на вероятните свободни места, казва директорът по приема Джон Дъглас Училището планира да увеличи местата с 600 до 2012 г.

„Става все по-трудно да се намерят места. И не е въпрос само на данъци, но и на локация и качество на живот. Хедж фондовете са част от картината.”

В конкуренция със световните центрове

Не става въпрос само за Женева. Швейцария се опитва да се конкурира с предимствата на Лондон, чието население е почти същото като на цялата държава.

Швейцария „не може да отговори на силата на привлекателността и интеграцията на международни средища като Ню Йорк или Лондон при наличието на таланти от цял свят“, заявиха от швейцарския федерален съвет на 16 декември в доклад със стратегии за поддържането на финансовите центрове в страната конкурентни.

Правото всеки кантон сам да определя данъците, което дава възможност на местните власти да договарят различни данъчни сделки с богати чужденци, е под натиск. Цюрих, най-големият швейцарски град и дом на UBS и Credit Suisse, ще премахне специалните данъчни привилегии за чуждестранни милионери от 1 януари. Горната граница на данъка върху приходите в кантона е 40,3%.

„Някои от кантоните около Цюрих, в които се говори немски език, са в състояние да предложат данъци, които никога не надхвърлят 20%, но хората не искат да ходят там, предпочитат начина на живот около Женева. От данъчна гледна точка няма много смисъл да преместиш 100 души тук“, смята Тиери Боател, партньор в адвокатската кантора Altenburger.

Неговата компания съветва клиентите си да преместят само тези функции, които „добавят стойност”, като оставят бек офисите и администрацията в по-евтини локации.

Altenburger получава по 6 до 10 запитвания за преместване на месец в офисите си в Женева и Цюрих, като около две от тях се реализират, казва още Боател.

„Не е вълна, но е стабилен поток. Ако идвате от Лондон, Женева е малко село“, коментира още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:23 | 11.09.22 г.
fallback