fallback

Борисов: В понеделник спираме строителството на спортната зала

Строителството ще бъде спряно, докато не бъде избрана фирма за строителен надзор, заяви премиерът

14:18 | 19.12.09 г.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че от понеделник ще бъде спряно строителството на многофункционалната зала в София, докато не бъде избрана фирма, която да упражнява строителен надзор.

"Знаете, че преговаряхме за 17 милиона по-евтино. Не очаквах, че до такава степен държавата е била без контрол. Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо. Конкурсът тече. В момента, в който се избере строителен надзор, ще продължи строителството", каза още премиерът, цитиран от Dnes.bg.

Попитан защо, след като няма строителен надзор, строителството продължава, премиерът Борисов отговори кратко: "Спираме го в понеделник!".

Депутатите от Синята коалиция Иван Иванов и Михаил Михайлов поясниха, че в продължение на месеци строителството на обекта е текло незаконно.

Фирмата, която е спечелила търга за проект по строителство, е "Главболгарстрой".

Депутатите показаха документ – разрешение за строеж от 17 ноември 2009 г., следствие на доклад за съответствие, изготвен от фирмата "Линк Контрол" ООД с управител Георги Линков.

Според депутата Михаил Михайлов близо 50 млн. лв. могат да бъдат откраднати от предвидените за строителството 107 млн. лв.

По думите му изпълнението на обекта до момента се е извършвало със занижени показатели.

Вместо 63 хил. кв. метра застроената площ е станала 48 880 кв. метра, височината от 4,80 метра е свалена 3,35 метра, изчезнали са няколкостотин паркоместа от първоначалния замисъл.

Основната тренировъчна зала няма да може да изпълнява своите функции, защото в нея вече са построени през 6 метра колони.

На пресконференция днес от „Главболгарстрой“ заявиха, че на площ от над 1600 квадратни метра няма междинни колони. От компанията съобщиха също, че спортната зала има влязло в сила разрешително за строеж и необходимата техническа документация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:26 | 04.09.22 г.
fallback