fallback

Най-богатият руснак си иска депозит за милиони за най-скъпата вила в света

Михаил Прохоров се отказа от покупката на Вила Леополда на френската Ривиера и си иска депозита, което противоречи на френските закони

15:24 | 18.12.09 г.

Най-богатият руснак - Михаил Прохоров, се опитва да си върне депозит в размер на 35 млн. паунда, даден за най-скъпия имот в света, след като се отказа от сделката за покупката на Вила Леополда на френската Ривиера, съобщи The Daily Telegraph.

Прохоров, чието състояние се оценява на 5,8 млрд. паунда, беше подписал договор за покупката на огромното имение в стил Бел епок в близост до Ница за 347 млн. паунда.

Ако сделката се беше осъществила, това щеше да бъде най-високата сума, платена за жилищен имот в света.

Първоначално вилата е построена за белгийския крал Леополд II. Сегашният собственик е Лили Сафра, вдовица на банковия милиардер Едмънд Сафра.

През август миналата година 44-годишният Прохоров е подписал договор за покупко-продажба на вилата. Астрономическата цена се изтълкува като поредната хвалба с имоти на Ривиерата сред руските олигарси.

Датата за подписване на окончателното споразумение за продажбата е била 20 януари тази година. Прохоров обаче не продължи със сделката.

В резултат на това Сафра сваля вилата от пазара, но отказва да върне депозита на Прохоров. По френските закони купувачите губят депозита, ако се откажат от сделката, след като са подписали договор за продажба.

В сряда пред съд в Ница адвокатите на Прохоров обаче са настояли, че той трябва да получи правото да си върне огромния депозит.

Според тях договорът за продажба е невалиден поради две технически „аномалии“. На първо място, настояват те, Прохоров е трябвало да получи седемдневен период на размисъл, през който потенциалният купувач може да промени решението си, след като е подписал договор за продажба. Той не е получил такова право, защото покупката е реализирана чрез компания. Адвокатите му настояват, че само компании за имоти нямат право на седемдневния размисъл, а неговата компания няма нищо общо с пазара на имоти.

На второ място, нотариусът на Сафра незаконно е включил цената на обзавеждането към цената на имота в декларация пред френската държава, което според адвокатите е причина за отмяна на договора.

Адвокатите на Сафра пък настояват, че след като крайната цена е една и съща, това на практика не променя нищо за купувача.

Адвокат на Прохоров признава, че нито една от страните не е притисната за пари, но че законът трябва да се спази. Според адвокат на Сафра пък Прохоров е потвърждавал намерението си да купи имота писмено и след подписването на договора.

Решението на съда трябва да бъде обявено на 1 март догодина.

Още по темата:

Цените на имотите-трофеи на френската Ривиера се топят

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 24.08.22 г.
fallback