fallback

Луксозните жилища в Лондон поскъпнаха най-силно от 19 месеца

Много банкери не се обезсърчиха от плановете на правителството да наложи данъци върху бонусите им

13:10 | 18.12.09 г.

Цените на луксозните жилища в централните лондонски квартали се повишиха през декември с най-бърз темп от 19 месеца, тъй като много банкери не се обезсърчиха от плановете на правителството да наложи данъци върху бонусите им, съобщиха от консултантката компания Knight Frank LLP.

Цените на къщи и апартаменти на стойност над 1 млн. паунда са се повишили с 6,1% на годишна база, което е най-голямото увеличение от май 2008 г. На месечна база е отчетено увеличение от 2,1%, сочат данните на базираната в Лондон компания.

Цените все още са с 13% под пика си, достигнат през март 2008 г.

“Краткосрочната перспектива изглежда положителна. Дългосрочното представяне на пазара зависи значително от изхода от общите избори и бюджета за следващата година”, казва Лиъм Бейли, шеф на отдела за жилищни проучвания, цитиран от Bloomberg.

Търсенето на луксозни жилища в Лондон се съживи, след като чуждестранни купувачи се възползват от слабостта на паунда. В допълнение е възможно бонусите на служителите от финансовия сектор в Ситито и Канари Уорф, двата най-големи бизнес района, да нараснат с 50% тази година до 6 млрд. паунда, според Knight Frank.

Поскъпването на луксозните имоти в Лондон изпреварва възстановяването в национален мащаб. През ноември цените на жилищата в Великобритания отбелязаха ръст от 1,8% на годишна база, по данни на Halifax. Това беше първото годишно увеличение от февруари 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 20.08.22 г.
fallback