fallback

Енергийна (не)ефективност

Често на сертификацията на сградите се гледа като на пречка вместо възможност

11:53 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Целта за създаването на енергийно ефективен инвентар от сгради на територията на ЕС среща практически пречки за осъществяване въпреки скорошното споразумение между страните членки за приемането на амбициозна програма за енергийна ефективност. Това смятат експерти от Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Според доклад на RICS всички страни в блока, с изключение на Гърция и Латвия, са приели Европейската директива за енергийната ефективност на сградите под формата на национален закон.

От института отчитат напредъка, постигнат от много страни, сред които Германия, Ирландия, Белгия, Холандия и Скандинавските държави, да затегнат минималните си изисквания за енергийна ефективност. Наред с това Германия, Португалия и други държави са въвели строг контрол, за да гарантират пълното въвеждане на законодателството.

Въпреки това все още много от страните срещат значителни затруднения да въведат на практика работещ режим за инспекция. Един от основните проблеми в това отношение е липсата на квалифицирани и акредитирани специалисти, като например енергийни експерти, които имат право да издават сертификати на сградите.

Осигуряването на обучения и лиценз на независими и квалифицирани професионалисти се оказва значително затруднение за страни като Румъния, Балтийските страни, Словения, Гърция и Италия, казват от RICS. Наред с това в страни като Испания и Кипър като енергийни оценители могат да работят само хора с определени професии.

Според доклада на процеса по сертификация на сградите често се гледа по-скоро като на пречка, отколкото като на възможност да се пести енергия и да се подобри качеството на живот в дадена сграда.

У нас повечето нови сгради нямат енергийни сертификати, съобщиха миналия месец от сектора. На задължително сертифициране по реда на Закона за енергийна ефективност подлежат всички сгради в експлоатация с разгъната застроена площ над 1000 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:25 | 08.09.22 г.
fallback