fallback

Инвеститорите в бизнес имоти се готвят да удвоят покупките през 2010

Очаква се наличният капитал за инвестиции в бизнес имоти да се удвои до 315 млрд. долара догодина

11:16 | 17.12.09 г.

Инвеститорите в бизнес имоти ще срещнат недостиг в предлагането на някои пазари през 2010 г., защото планират да удвоят глобалните си инвестиции до 315 млрд. долара, като 2 долара ще се конкурират за всеки 1 долар стойност на имотите, казват от консултантската компания DTZ Holdings PLC.

„На някои пазари ще има недостиг на имоти, особено на първокласни активи в Европа, Германия, Великобритания и в Азия, включително Австралия“, посочва пред Wall Street Journal Найджъл Алмънд, асоцииран директор „Стратегии“ в компанията. Той допълва обаче, че големият обем средства би трябвало да даде стимул за повишена ликвидност, която да доведе до по-високи цени, което пък на свой ред да повиши предлагането на имоти.

Тези нови данни противоречат на страховете, че банките може да забавят възстановяването, наводнявайки пазара с проблемни активи в разчистване на балансите си.

Според данните на DTZ наличният капитал за инвестиции в бизнес имоти ще се удвои до 315 млрд. долара през 2010 г. в сравнение със 157 млрд. сделки през последните 12 месеца в резултат на навлизането на нови капитали в сектора. Приемайки общо съотношение заем към стойност (LTV) от 50%, от компанията изчисляват, че общият привлечен капитал ще е около 535 млрд. долара.

Европа се очертава като безспорен печеливш, защото около 50% от фондовете ще бъдат насочени към нея, докато Азиатско-тихоокеанският регион и Северна и Южна Америка изостават с 27% и 23% съответно. Инвеститорите ще задържат фокуса си върху Западна Европа, като много малко нов капитал е привлечен за Централна и Източна Европа.

Купувачите ще имат опортюнистичен подход към това къде да инвестират парите си следващата година, като ще разглеждат инвестиционни възможности във всички сегменти, включително търговски, офиси и индустриални площи, вместо да таргетират отделни пазарни сегменти.

Едва 19% от привлечения капитал е насочен към конкретни сектори, а 30% от капитала ще се фокусира върху конкретни държави, като начело в списъка са Великобритания и САЩ, казват от компанията.

Финансовата криза засегна сериозно пазарите на бизнес имоти през последните две години, но инвеститорите се опитват да се възползват от очаквания обрат нагоре на стойностите след безпрецедентния спад.

Най-голямата категория инвеститори са фондовете, управлявани от трети страни, като те планират да инвестират около 60% от привлечения капитал, докато институциите се готвят да вложат 28% от него. Останалите 12% са привлечени от държавни фондове, немски фондове от отворен тип, публични компании и частни лица.

Въпреки че парите за покупка на активи вече са събрани, от DTZ предупреждават, че част от тези 315 млрд. долара може да бъдат отклонени за намаляване на дълговото финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 03.09.22 г.
fallback