fallback

Закрити военни поделения стават индустриални зони и паркове, други пустеят

Общината в Момчилград с идеи за пустеещото сега поделение по примера на Кърджали и Крумовград

10:06 | 17.12.09 г.

Военното поделение в Момчилград е закрито на 31 май 2007 г. Близо 400 декара, на които е изградено, сега пустеят, а сградният фонд се руши. Кметът Ердинч Хайрула пита защо в Кърджали и Крумовград военните имоти са прехвърлени безвъзмездно на общините, а в Момчилград това не може да стане.

„Ако земята е наша, веднага можем да дадем ход поне на две идеи. Едната е районът да се превърне в индустриална зона, тъй като е запазена цялата инфраструктура - сграден фонд, пътища, водоснабдяване, електрификация, намираща се в съседство ж.п. гара. Другата е огромната площ да се облагороди като парк с увеселителни заведения, спортни обекти, много зеленина“, казва Хайрула пред БТА.

Поделението, собственост на Министерството на отбраната, е закрито и разформировано и сега стои заключено, обясни градоначалникът. Той разказва пред агенцията за опитите на ръководството на общината да реши въпроса. От ведомството досега са отговаряли, че е приключило безвъзмездното прехвърляне на военни имоти към съответните общини.

В Кърджали и Крумовград, където военните имоти са прехвърлени безвъзмездно на общините, районите вече са в процес на благоустрояване.

В Крумовград след обществено допитване е изработен подробен благоустройствен план. Бившият казармен район е разположен на територия от 133 декара в центъра на Крумовград. Там е предвидено строителство на автогара. Кметът на общината Себихан Мехмед заявява, че са осигурени началните 500 хил. лева и реално откриването на автогарата ще е през следващата година. Там ще има още кооперативен пазар, зелена зона, която ще се свърже със стария градски парк, осем жилищни блока с приземна търговска част - офиси и търговски магазини. Ще има и хотел. Отреден е и парцел за обособяване на 200-метрова уличка на старите занаяти.

Кърджали е друг пример за ново развитие на закрити военни поделения. На мястото на казармата до автогарата вече са се настанили обекти на големи търговски вериги. На мястото на казармата до централната градска градина пък  ще бъде изграден градски парк "Арпезос-Север", който на югозапад ще гледа към "водното огледало" на Арда, а на изток ще се свърже със старата градска градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
fallback