fallback

Български компании ще формират 5% от търсенето на офиси в София догодина

Пазарът на офис площи ще се активизира през 2010 г., очаква Таня Косева-Бошова, изп. директор на офис комплекса ETC

13:13 | 15.12.09 г.

Като цяло българските компании ще допринесат за около 5% от търсенето на пазара на офис площи в София през следващата година, прогнозира Таня Косева-Бошова, изпълнителен директор на най-големия офис комплекс в България European Trade Center (ETC), който се изгражда в общ комплекс с Карфур Цариградско мол на бул. „Цариградско шосе“ в столицата.

Местните фирми стават все по-активни по отношение на възможността да се нанесат в нов модерен офис. Това важи както за компании от по-малко засегнати от кризата сектори като информационни технологии или аутсорсинг на бизнес процеси, така и за такива, които осъзнават предимствата на модерните офис площи.

Пазарът на офис площи ще се активизира през 2010 г., прогнозира Косева-Бошова. Раздвижването ще се дължи на няколко основни фактора – стремежът на международните компании да оптимизират разходите си и на българските фирми – да се нанесат в хубави офиси, както и появата на нови качествени офис проекти.

„Първоначалният шок от настъпването на кризата у местните филиали на международните компании отмина. Вместо постоянно да съкращават капиталовите разходите, както в началото на кризисния период, чуждите фирми преминават към оптимизирането им. Това се отразява пряко на отношението им към офис пространството, в което се помещават – те са готови да сменят офиса си, ако получат предложение за имот с по-високо качество на по-добра цена”, коментира Косева-Бошова.

Сред изискванията на наемателите през 2010 г. ще бъде това за енергийна ефективност на сградите, тъй като тази характеристика снижава чувствително оперативните им разходи, които представляват значително перо за тях.

По отношение на цените Косева-Бошова не очаква по-нататъшен спад, тъй като спадът е вече изконсумиран през 2009 г. Това се дължи на факта, че през изминаващата година пазарът премина през няколко фази. Първите четири месеца бяха белязани от липса на търсене и изчаквателно поведение от страна на участниците на пазара. Това доведе до спад на цените и по-голяма гъвкавост от страна на предприемачите – те проявиха готовност както да предложат по-изгодни условия, така и допълнителни услуги като поемане на разходите за довършителни работи или преместване, например. Постепенно, с появата на първите признаци на възстановяване, пазарът се оттласна от точката на замръзване. След различните етапи на развитие на пазара през 2009 г. следва период на нормализиране на ситуацията, коментира Косева-Бошова.

Прогнозите и наблюденията й се базират на развитието при ETC, който се състои от пет клас А офис сгради с обща разгърната застроена площ от 72 300 кв. м. Почти 50% от площите в ETC вече са отдадени под наем, като първите наематели ще влязат през първото тримесечие на 2010 г. Това са Vivacom и Карфур – със съответно 23 000 кв. м. и 6 700 кв. м. наета площ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:56 | 22.08.22 г.
fallback