fallback

Имотите в континентална Европа също се оттласкват от дъното?

Германия и Франция се приближават до точката на оттласкване, която изглежда вече е достигната от Великобритания, според експерти

10:50 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Някои пазари в континентална Европа следват отблизо Великобритания и някои азиатски страни, за които се очаква да водят процеса на възстановяване на пазара на бизнес имоти, сочи проучване на ING Real Estate Investment Management (ING REIM).

Според него големи постъпления на глобалния пазар на бизнес имоти, привлечени от свитите ценови нива, спомагат за стабилизирането на най-големите пазари.

„Във Великобритания и някои ключови пазари в Азия, с изключение на Япония, точката на оттласкване изглежда е достигната”, казва Тим Белман, директор Проучвания и стратегии в (ING REIM).

Според него Австралия, както и някои европейски пазари като Германия и Франция, също се приближават до тази точка.

„САЩ обаче все още се намират под тежестта на дълговете си към пазара на имоти и към настоящия момент все още са в период на изчакване.“

Според проучването, поне в краткосрочен аспект, пазарът се характеризира с разминаване между очакванията и фундамента. Оптимизмът по отношение на капитал и инвестиционни пазари все още не е обоснован от гледна точка на търсене на наемния пазар.

От компанията предупреждават, че повишеният инвестиционен интерес към пазара на имоти до известна степен е провокиран от покачване в ликвидността на инвестиционния пазар, породено от липсата на алтернативни инвестиционни възможности, носещи висока възвръщаемост.

По мнението на Белман слабият и несигурен икономически ръст в световната икономика през следващите няколко години вероятно все пак ще доведе до известен ръст на пазара на бизнес имоти. Въпреки това търсенето за тези имоти ще остане слабо за доста продължителен период.

Наред с това от решаващо значение ще бъде и ролята на банките.

„Също така ако банките решат да не рефинансират дълговете към пазара на имоти, когато техният матуритет настъпи или ако решат да се заемат с проблема с нарастващия обем от лоши кредити, обезпечени с имоти, то тогава има вероятност на пазара да излязат повишен брой проблемни активи, което би задушило зараждащото се възстановяване.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:55 | 09.09.22 г.
fallback