fallback

Имотите на мафията в полза на обществото

ЕК отпуска средства за превръщането на бивши имоти на мафията в Южна Италия в образователни центрове, места за селски туризъм и друг бизнес

16:11 | 14.12.09 г.

Европейската комисия (ЕК) подкрепя развитието на Южна Италия, като отпуска средства за превръщането на бивши имоти на мафията в образователни и бизнес центрове, става ясно от сайта на ЕК.

Доживотните присъди на мафиотски босове може и да носят известно успокоение за жертвите на мафията, но те няма да разрешат основните проблеми с високите нива на безработица и бедност, които са в основата на властта на престъпниците. Организираната престъпност е основна пречка пред икономическото развитие в Южна Италия, защото спъва производителността и плаши потенциалните инвеститори.

ЕС е помогнал на италианските власти да преустроят 50 конфискувани имота в образователни центрове, места за селски туризъм и друг тип бизнес, за да помогнат за откриването на нови работни места и да създадат алтернативи на престъпния живот за младите.

Проектът има за цел да излъчи ясно послание към местните хора – борбата с мафията е възможна и може да има успешен законен бизнес.

В Палермо ЕС вече е съфинансирал работата по изграждането на детска площадка и градина в спомен на младите жертви на мафията върху земя, която е принадлежала на Джовани Бруска, отговорен за над 100 убийства и с доживотна присъда.

В Касалеси (Кампания) младежки център за образователни и рекреационни дейности и новото полицейско управление са построени върху земя, конфискувана от Джорджо Марано, бивш шеф на престъпната група Камора.

Всяка бутилка, произведена във винарната „Centopassi“ е посветена на жертва на мафията. Земята е конфискувана от Джовани Дженовезе, който през 2007 г. е осъден за изнудване и други престъпни дейности.

От ЕС са отделили общо 64 млн. евро за преустройството на имоти и земя, принадлежали на мафията, за периода 2007-2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
fallback