fallback

Банките в Румъния са дали заеми за 400 млн. евро по схемата "Първи дом"

Така 40% от определените от правителството 1 млрд. евро за програмата са използвани

11:40 | 14.12.09 г.

Банките в Румъния са отпуснали заеми на стойност 400 млн. евро по програмата „Първи дом“ до края на ноември, сочат данни на гаранционния фонд FNGIMM, който осигурява гаранциите за заемите. Това означава, че 40% от определените от правителството 1 млрд. евро за програмата са използвани, пише Ziarul Financiar.

Схемата, която има за цел да подкрепи купувачите на първо жилище, беше стартирана преди пет месеца. Фондът е осигурил 9467 гаранции (броят на заемите, отпуснати от банките), половината от които са били използвани за покупката на двустайни апартаменти. Около 23% от гаранциите са за покупката на тристайни жилища, а 15% са за студиа, казва Родича Йонеску, консултант към фонда.

Средната стойност на заемите, отпуснати по схемата, е 42 хил. евро, а максималната е 57 хил. евро.

Само 28% от апартаментите, купени по програмата, са нови, т.е. построени след 2008 г., а 3,4% са в сгради, които все още не са завършени.

Йонеску обяснява, че е нормално по-голямата част от жилищата, закупени по програмата, да са построени преди 2008 г., защото са напълно готови, а цените на апартаментите са близо 60 хил. евро.

„Според нашите данни, цената на квадратен метър в Букурещ е около 1000 евро както за стари, така и за нови апартаменти, като разликата е, че при старите говорим за полезна площ, а при новите – за застроена“, допълва Йонеску.

Една четвърт от отпуснатите заеми са за жилища с цени между 50 хил. и 60 хил. евро, 22% - за апартаменти с цени между 40 хил. и 50 хил. евро, а останалите са с цена под 30 хил. евро.

Една трета от заемите са сключени с клиенти в Букурещ и окръг Илфов, който обгражда румънската столица, докато Клуж, Тимиш и Брашов формират по 5%.

Фондът има подписани договори по схемата с 19 банки, от които 18 са активни. Първоначално желание да участват бяха изявили 20 банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
fallback