fallback

Инвеститорите в имоти с най-големи надежди за развиващите се пазари в Азия

По-слаба възвръщаемост се очаква през 2010 г. от пазарите на имоти в САЩ, Великобритания и еврозоната

13:44 | 12.12.09 г.

Очакванията на инвеститорите в имоти за следващата година са най-оптимистични за развиващите се пазари в Азия, сочи проучване на Ройтерс.

Около 85% от 150-те участници в годишното проучване на агенцията за перспективите пред глобалния пазар на имоти прогнозират развиващите се азиатски пазари като Китай да донесат обща възвръщаемост от над 10% през следващата година в резултат на икономически ръст, който ще стимулира търсенето на жилища, магазини и офиси.

За разлика от тях, едва 13% от анкетираните очакват подобна обща възвръщаемост във Великобритания или САЩ през 2010 г., въпреки че двата пазара изглежда доближават края на корекцията на пазара на имоти.

61% от респондентите очакват обща възвръщаемост от между нула и 10% във Великобритания следващата година, каквито са и очакванията като цяло за общата възвръщаемост от имоти в еврозоната за същия период.

Около половината от анкетираните прогнозират същата възвръщаемост (от 0 до 10%) в развитите азиатски пазари като Корея или Токио.

Слабите транзакционни обеми и неясните промени в ценообразуването са засегнали настроенията към щатския пазар на имоти, където до края на октомври стойността на проблемните активи достигна 140 млрд. долара, по данни на Real Capital Analytics.

Общо 42% от респондентите очакват общата възвръщаемост от имоти в САЩ да е между минус 10% и нула, а 39% прогнозират тя да е между нула и 10%.

Темата за Дубай илюстрира продължаващите опасения сред инвеститорите в имоти, че най-тежката глобална криза в сектора от десетилетия все още не е приключила. Близо половината от анкетираните са на мнение, че проблемът с дълговете на Дубай е признак на още проблеми в бъдеще за пазарите на имоти с висока степен на задлъжнялост, докато 37% вярват, че проблемите са твърде малки, за да предизвикат сътресения на пазара извън региона на Персийския залив.

Акциите са най-предпочитаният клас активи в проучването, като 33% от инвеститорите очакват те да се представят най-добре през 2010 г. спрямо 28% с такива очаквания за имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
fallback