fallback

Цените на имотите в Европа – въпрос на гледна точка

От историческа перспектива и спрямо други активи имотите на континента се оказват евтини

10:40 | 11.12.09 г.

Пазарите на недвижими имоти в Европа са достигнали повратна точка. Перспективата за развитието им продължава да се възстановява, движена основно от подобряващите се условия на капиталовите пазари, като Великобритания задава тенденцията за останалата част от Европа, според Aberdeen Property Investors (API).

Имотите вече изглеждат евтини, от историческа перспектива и в сравнение с други класове активи, пишат от британската инвестиционна компания в последния си доклад за състоянието на пазара на имоти в Европа.

„Моментът всъщност е много подходящ за инвеститорите да увеличат експозициите си към европейски имоти. Въпреки това те ще трябва да разчитат по-малко на заемните средства като двигател в бъдеще, защото банките ще бъдат по-малко склонни и в състояние да осигуряват евтино финансиране“, коментира Герт-Ян Капитейн, директор Проучвания и стратегии за Западна Европа в компанията, цитиран от PropertyEU

В доклада се очаква европейската икономика да продължи да се възстановява постепенно, подкрепена от по-силната производствена активност и износа.

Условията на наемните пазари остават слаби, но темпът на спад изглежда се забавя, като търсенето от страна на наематели се стабилизира на много пазари.

Активността на инвестиционния пазар набира инерция, като немските инвеститори и други трансгранични играчи са особено активни напоследък. Доходността от първокласни активи се е понижила значително на няколко пазара, начело с Великобритания.

Инвестиционните обеми изглежда леко се повишават, макар и от много ниски нива. През първите три тримесечия на 2009 г. в имоти в Европа са инвестирани 43,3 млрд. евро, като през третото тримесечие е отбелязан ръст на инвестициите от 35% спрямо предходното.

Ръстът на инвестиционните обеми през последното тримесечие се захранва основно от немски и международни играчи, които се фокусират върху Великобритания. На Острова 80% от инвестициите през първите три тримесечия на 2009 са реализирани от чуждестранни инвеститори.

От API очакват инвестиционните обеми да продължат да нарастват, особено във Франция, тъй като инвеститорите започват да разглеждат възможности и извън Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
fallback