fallback

Просрочените ипотеки в САЩ намаляват за четвърти месец

Едно на всеки 417 домакинства не е покрило задълженията по своя ипотечен заем през ноември

18:41 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Броят на просрочените ипотеки в САЩ намаля за четвърти пореден месец през ноември, което е оптимистична новина за състоянието на пазара на жилища в най-голямата икономика в света. Лас Вегас изненадващо е отстъпил първото си място по относителен дял на просрочените кредити за покупката на имот.

Просрочените ипотеки възлизат на общо 306 627 през ноември, съгласно данните на маркетинговата агенция RealtyTrac, която следи имотите с просрочени. Това е с 8% по-малко в сравнение с октомври. Броят на просрочените ипотечни заеми в САЩ намаля с 3% през октомври, с 4% през септември и с 1% през август.

Модификациите на ипотечните заеми и усилията на кредитните институции да предотвратят увеличението на просрочените ипотеки са започнали да дават своя ефект, според RealtyTrac. По този начин се спира и по-нататъшния спад в стойността на имотите и в богатството на американските домакинства, предаде CNN.

Състоянието на пазара на имоти обаче си остава нестабилно, за което свидетелства това, че просрочените ипотеки са все още с 18% повече в сравнение с ноември миналата година. Според RealtyTrac данните от последните няколко месец не могат да се приемат като знак за оздравяване на имотния пазар на този етап.

Агенцията приписва стабилизацията на пазара на задължителните програми за финансово посредничество, които редица щати са въвели, за да се спре нарастването на просрочените ипотеки. В много случаи обаче тези програми имат временен ефект и просто отлагат неизбежното, констатират от RealtyTrac.

По-обнадеждаващата новина за жилищния пазар в САЩ е поскъпването на имотите. Индексът на S&P/Case-Shiller за цените на имотите в 20-те най-големи града се повиши за пети месец. Въпреки това 76 701 жилища в САЩ са били отнети от банките през ноември, а броят им от началото на годината достига 777 630.

„Пясъчните” щати - Невада, Флорида, Калифорния и Аризона – продължават да водят по брой на просрочените ипотеки. Едно на всеки 119 домакинства в Невада не е покрило своите плащания през ноември, което е близо четири пъти повече в сравнение със средния за страната за брой от едно за всеки 417 домакинства.

Лас Вегас отстъпва първенството по относителен дял на просрочените ипотеки, което заемаше през последните четири месеца. Лас Вегас вече заема петото място, а останалите четири населени места в топ 5 на са градовете Мърсед, Стоктън и Модесто в Калифорния, следвани от Кейп Корал във Флорида.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 12.09.22 г.
fallback