fallback

Цените на китайските имоти с най-силен ръст през ноември от 16 месеца

Цените на жилищните и бизнес имотите в 70 големи града отчитат ръст от 5,7% спрямо година по-рано

15:38 | 10.12.09 г.

Цените на китайските имоти се повишиха през изминалия месец ноември с най-бърз темп от юли 2008 г. насам, засилвайки опасенията, че рекордното кредитиране може да създаде балони при цените на активите в най-бързо растящата голяма икономика в света.

Цените на жилищните и бизнес имотите в 70 големи града отчитат ръст от 5,7% спрямо година по-рано, в сравнение с ръст от 3,9% през октомври на годишна база, сочат данните на китайското статистическо бюро, цитирани от Bloomberg.

Цените на новопостроените жилища се повишават с 6,2% през ноември, като ускоряват темпа на поскъпване от 4% за предходния месец. На вторичния пазар жилищните цени нарастват с 5,5%.

Китай представи вчера планове да ограничи бързо растящите продажби на имоти на фона на рекордно високи цени и след обещание на премиера Уън Дзябао да подкрепи достъпността на жилищата. Правителството ще ограничи „спекулативните“ сделки, за да охлади жилищния пазар, съобщи държавната информационно агенция Xinhua.

„Данните за ноември сочат, че в някои градове цените растат много бързо. За страната като цяло цените все още не прегряват и именно затова правителствените мерки са конкретно насочени към спекулантите”, коментира Алва То, шеф на отдела за консултации в Северна Азия в DTZ Holdings.

Китай обмисля да постави таван на кредитирането в страната през следващата година, като според информация на агенцията новите кредити ще бъдат ограничени до 7-8 трлн. юана (1 трлн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 21.08.22 г.
fallback