fallback

Американска мечта 2: Откажи се от ипотеката, живей под наем

Все повече домакинства в САЩ стигат до извода, че новата американска мечта е жилище под наем

15:22 | 10.12.09 г.

На Шана Ричи й липсва детската стая, която е украсила заедно с дъщерите си, а на Джей Фернандес му липсва зеленият му двор. Откакто са се отказали да плащат ипотеките си и са напуснали домовете си обаче и двамата са открили, че да се откажеш от американската мечта има своите предимства, пише Wall Street Journal.

И двамата днес живеят под наем в комплекс в Палмдейл в Калифорния, където затруднените условия на жилищния пазар им дават възможност да обитават луксозни имоти – единият с басейн за децата, другият с гледка към голф игрище, срещу малка част от сумата, която преди са отделяли за месечните плащания по ипотеките.

„Това наистина е по-добър живот“, твърди Ричи. Преди да просрочи ипотеката си, тя е дължала около 230 хил. долара повече, отколкото е струвал имотът й.

Растящата склонност на американците да изоставят мечтата за собствен дом илюстрира парадоксална промяна в резултат на краха на жилищния пазар – въпреки че се разваля почти свещеният имидж на жилищната собственост, може би така се разчиства пътят към икономическо възстановяване.

Благодарение на рядко съчетание на фактори – ипотеки, които значително надхвърлят стойността на имотите и изгодни наеми – все повече домакинства стигат до извода, че новата американска мечта е жилище под наем.

Някои веднага се отказват от дома си и ипотеката, докато други просто задържат плащанията, докато банката ги изхвърли от имота, като така освобождават пари за други цели.

Нивото на жилищна собственост в Щатите отбелязва най-големия си спад от над две десетилетия, като падна до 67,6% към септември от пика си от 69,2% през 2004 г. Освен това изглежда редиците на наемателите ще се увеличават – от кредитната компания Experian и консултантската Oliver Wyman прогнозират, че „стратегическите просрочвания“ от страна на собственици на жилища, които всъщност могат да си позволят да плащат, вероятно ще надхвърлят 1 млн. през 2009 г., над четири пъти повече от нивото през 2007 г.

Анализатори в Deutsche Bank Securities очакват 21 млн. американски домакинства да дължат повече по ипотеките си, отколкото струват жилищата им до края на 2010 г. Ако по едно от всеки пет от тези домакинства не спази задълженията си по ипотеката, загубите на банките и инвеститорите може да надхвърлят 400 млрд. долара.

Обратната страна на тези загуби обаче е огромно облекчение на задлъжнялостта, което пък може да остави повече пари в джобовете на потребителите.

За общо 4,8 млн. щатски домакинства, които според LPS Applied Analytics не са погасявали ипотеките си през последните три месеца, добавеният паричен поток може да възлезе на около 5 млрд. долара на месец – инжекция, която в дългосрочен план може да се окаже по-полезна от данъчните облекчения на администрацията на Обама.

„Това е таен стимул. Колкото по-бързо тези хора се отърват от задълженията си, толкова по-бързо икономиката ще оздравее“, коментира Кристофър Торнбърг от консултантската компания Beacon Economics.

След като отказът да се изплаща ипотеката стане по-малко позорен, администрацията на Обама може да се окаже пред трудна битка в опита си да задържи хората в домовете им, като натиска банките да намалят вноските по ипотеките. Според някои анализатори това невинаги е правилният подход, особено ако пречи на хората да се отърват от тежките дългове и да започнат на чисто.

„Ефектът от тези програми често кара собствениците на жилища да вземат решения, които не са в техен най-добър икономически интерес“, казва Брент Уайт, професор от Университета в Аризона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:29 | 26.08.22 г.
fallback